
Wskazówki
10 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 136 kcal \ B-5 g \ T-11 g \ W-4 g \ BŁ-0 g
Wartość odżywcza 100 g sosu: 160 kcal \ B-5 g \ T-13 g \ W-5 g \ BŁ-0 g
Składniki
- masło – 1/4 sztuki (40 g)
- mąka pszenna – 1 łyżka (12 g)
- bulion domowy – 1 szklanka (220 g)
- musztarda francuska – 1 łyżka (20 g)
- musztarda dijon – 2 łyżki (40 g)
- sok z cytryny – 1 łyżka (6 g)
- cukier – 1/4 łyżeczki
- pieprz – 1 szczypta
Przygotowanie
- W rondelku rozpuść masło i dodaj mąkę. Podsmażaj przez chwilę, a następnie dodaj bulion, musztardę, sok z cytryny, cukier i pieprz. Gotuj, aż lekko zgęstnieje.
- Sos smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Sos musztardowy fantastycznie komponuje się z kotletami jajecznymi. Spróbuj koniecznie!