Sos Musztardowy

5/5 - (Ocen: 1)
Sos musztardowy

Wskazówki

10 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 136 kcal \ B-5 g \ T-11 g \ W-4 g \ BŁ-0 g
Wartość odżywcza 100 g sosu: 160 kcal \ B-5 g \ T-13 g \ W-5 g \ BŁ-0 g

Składniki

  • masło – 1/4 sztuki (40 g)
  • mąka pszenna – 1 łyżka (12 g)
  • bulion domowy – 1 szklanka (220 g)
  • musztarda francuska – 1 łyżka (20 g)
  • musztarda dijon – 2 łyżki (40 g)
  • sok z cytryny – 1 łyżka (6 g)
  • cukier – 1/4 łyżeczki
  • pieprz – 1 szczypta

Przygotowanie

  1. W rondelku rozpuść masło i dodaj mąkę. Podsmażaj przez chwilę, a następnie dodaj bulion, musztardę, sok z cytryny, cukier i pieprz. Gotuj, aż lekko zgęstnieje.
  2. Sos smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Sos musztardowy fantastycznie komponuje się z kotletami jajecznymi. Spróbuj koniecznie!

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz