
Wskazówki
15+60 minut
30 łyżek
Wartość odżywcza 1 łyżki sosu:24 kcal \ B-1 g \ T-2 g \ W-1 g \ BŁ-0 g
Wartość odżywcza 100 g sosu: 89 kcal \ B-2 g \ T-7 g \ W-3 g \ BŁ-0 g
Składniki
- Jogurt grecki – 1 opakowanie (400 g)
- Ogórek zielony – 2 sztuki (380 g)
- Koperek – 1 łyżka (4 g)
- Czosnek – 1 ząbek (5 g)
- Oliwa – 2 łyżki (20 g)
- Sok z cytryny – 1 łyżka (6 g)
- Pieprz – do smaku
- Sól – do smaku
Przygotowanie
- Ogórki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Lekko posól i odstaw na ok 10 minut. Po tym czasie odciśnij nadmiar płynu.
- Do miski przełóż jogurt grecki, dodaj drobno posiekany świeży koperek, starty na tarce czosnek, sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz. Dodaj ogórki i wymieszaj. Możesz jeszcze doprawić do smaku.
- Sos schowaj do lodówki na co najmniej godzinę, aby smaki się przegryzły.
Klasyczny sos tzatziki (tzatzyki) to idealny dodatek do ryb, mięs (a w tym z grilla). Jest jednym z najbardziej popularnych dań kuchni greckiej.




