Sos Cezar

5/5 - (Ocen: 1)
Sos cezar

Wskazówki

5 minut
14 łyżek
Wartość odżywcza 1 łyżki: 53 kcal \ B-1 g \ T-5 g \ W-0 g \ BŁ-0 g
Wartość odżywcza 100 g sosu: 527 kcal \ B-10 g \ T-52 g \ W-4 g \ BŁ-0 g

Składniki

  • Musztarda Dijon – 1 łyżeczka (10 g)
  • Sok z cytryny – 1 łyżka (6 g)
  • Majonez – 2 łyżki (60 g)
  • Czosnek – 1 ząbek (5 g)
  • Ser parmezan, tarty – 3 łyżki (30 g)
  • Oliwa – 2 łyżki (20 g)
  • Sos worcestershire – 2 łyżeczki (10 g)
  • Sól – do smaku
  • Pieprz – do smaku

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki przełóż do naczynia małego blendera i zmiksuj na gładki sos.
  2. Przechowuj w lodówce do 4 dni.

Sos cezar znany też jako sos cesarski jest najważniejszym składnikiem w przepysznej sałatce o tej samej nazwie. Jego przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Jeśli nie dostaniesz nigdzie sosu worcestershire, możesz go pominąć 🙂

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz