
Wskazówki
10 minut
25 łyżeczek
Wartość odżywcza 1 łyżeczki: 32 kcal \ B-1 g \ T-0 g \ W-3 g \ BŁ-0 g
Wartość odżywcza 100 g pesto: 535 kcal \ B-13 g \ T-52 g \ W-5 g \ BŁ-1 g
Składniki
- Bazylia, świeża – 3 duże garście (30 g)
- Słonecznik, nasiona – 2 łyżki (20 g)
- Ser parmezan, tarty – 4 łyżki (30 g)
- Oliwa – 6 łyżek (60 g)
- Czosnek – 2 sztuki (10 g)
- Sól – do smaku
- Pieprz – do smaku
Przygotowanie
Pestki słonecznika podpraż na patelni. Wszystkie składniki przełóż do blendera i zmiksuj na pastę.
Pesto z bazylii wspaniale komponuje się z makaronem, grzankami lub w sałatkach. Można przygotować je na różne sposoby – zamiast nasion słonecznika możesz dodać orzeszki piniowe.



przepyszny!
Cieszę się 🙂