Pesto z bazylii

5/5 - (Ocen: 4)
Pesto z bazylii

Wskazówki

10 minut
25 łyżeczek
Wartość odżywcza 1 łyżeczki: 32 kcal \ B-1 g \ T-0 g \ W-3 g \ BŁ-0 g
Wartość odżywcza 100 g pesto: 535 kcal \ B-13 g \ T-52 g \ W-5 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • Bazylia, świeża – 3 duże garście (30 g)
  • Słonecznik, nasiona – 2 łyżki (20 g)
  • Ser parmezan, tarty – 4 łyżki (30 g)
  • Oliwa – 6 łyżek (60 g)
  • Czosnek – 2 sztuki (10 g)
  • Sól – do smaku
  • Pieprz – do smaku

Przygotowanie

Pestki słonecznika podpraż na patelni. Wszystkie składniki przełóż do blendera i zmiksuj na pastę.

Pesto z bazylii wspaniale komponuje się z makaronem, grzankami lub w sałatkach. Można przygotować je na różne sposoby – zamiast nasion słonecznika możesz dodać orzeszki piniowe.

Nasiona słonecznika na patelni
Składniki do pesto z bazylii
Składniki do pesto z bazylii
Banner newsletter Banner newsletter

❤️ 16 najlepszych przepisów z bloga

Dołącz do grona osób, które kochają zdrowe i smaczne jedzenie. Za zapis otrzymasz zbiór 16 najlepszych przepisów z bloga ⬇️⬇️

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 4)

Dodaj komentarz

Dodano do koszyka.
0 produktów - 0,00