Pesto z bazylii

5/5 - (Ocen: 3)
Pesto z bazylii

Wskazówki

10 minut
25 łyżeczek
Wartość odżywcza 1 łyżeczki: 32 kcal \ B-1 g \ T-0 g \ W-3 g \ BŁ-0 g
Wartość odżywcza 100 g pesto: 535 kcal \ B-13 g \ T-52 g \ W-5 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • Bazylia, świeża – 3 duże garście (30 g)
  • Słonecznik, nasiona – 2 łyżki (20 g)
  • Ser parmezan, tarty – 4 łyżki (30 g)
  • Oliwa – 6 łyżek (60 g)
  • Czosnek – 2 sztuki (10 g)
  • Sól – do smaku
  • Pieprz – do smaku

Przygotowanie

Pestki słonecznika podpraż na patelni. Wszystkie składniki przełóż do blendera i zmiksuj na pastę.

Pesto z bazylii wspaniale komponuje się z makaronem, grzankami lub w sałatkach. Można przygotować je na różne sposoby – zamiast nasion słonecznika możesz dodać orzeszki piniowe.

Nasiona słonecznika na patelni
Składniki do pesto z bazylii
Składniki do pesto z bazylii

Szukasz prostych i zdrowych przepisów?

Zajrzyj na mój Instagram 🙂
Ponad 150tys. obserwatorów, masa kuchennych inspiracji i nie tylko!
instagram.com/odzywiajsiezdrowo

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 3)

Dodaj komentarz

Item added to cart.
0 items - 0,00