Pesto z Bazylii

5/5 - (Ocen: 6)
Pesto z bazylii

Wskazówki

10 minut
25 łyżeczek
Wartość odżywcza 1 łyżeczki: 32 kcal \ B-1 g \ T-0 g \ W-3 g \ BŁ-0 g
Wartość odżywcza 100 g pesto: 535 kcal \ B-13 g \ T-52 g \ W-5 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • Bazylia, świeża – 3 duże garście (30 g)
  • Słonecznik, nasiona – 2 łyżki (20 g)
  • Ser parmezan, tarty – 4 łyżki (30 g)
  • Oliwa – 6 łyżek (60 g)
  • Czosnek – 2 sztuki (10 g)
  • Sól – do smaku
  • Pieprz – do smaku

Przygotowanie

Pestki słonecznika podpraż na patelni. Wszystkie składniki przełóż do blendera i zmiksuj na pastę.

Pesto z bazylii wspaniale komponuje się z makaronem, grzankami lub w sałatkach. Można przygotować je na różne sposoby – zamiast nasion słonecznika możesz dodać orzeszki piniowe.

Nasiona słonecznika na patelni
Składniki do pesto z bazylii
Składniki do pesto z bazylii

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 6)

2 komentarze do “Pesto z Bazylii”

Dodaj komentarz