Wegańskie samosy z warzywami
Ziemniaki i marchewkę obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości. Groszek zalewamy wrzątkiem i gotujemy max 2 minuty. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy pastę
Ziemniaki i marchewkę obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości. Groszek zalewamy wrzątkiem i gotujemy max 2 minuty. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy pastę
Ziemniaki odbieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie przez ok 5-7 minut. Najlepiej zagotować wodę i wrzucić do niej ziemniaki. W kubeczku mieszamy olej, mąkę ziemniaczaną, przyprawy.
Taki deser jest bardzo lekki i świetnie smakuje zarówno w temperaturze pokojowej, jak i po schłodzeniu.
Ma świetny skład – nie zawiera zbędnych dodatków (barwników, konserwantów czy polepszaczy smaku). Jest świetną opcją dla osób na diecie eliminacyjnej (nie ma glutenu, laktozy)
Mieszankę łączymy z gorącą wodą i odstawiamy. Formujemy 4 burgery i smażymy na patelni lekko przetartej tłuszczem. Awokado ugniatamy z sokiem z limonki, startym na tarce czosnkiem, posiekaną papryczką, kolendrą, solą i pieprzem. Mieszamy dokładnie.
Drożdże mieszamy z 2 łyżkami mąki, 100ml ciepłej wody i cukrem. Odstawiamy na 10 min. Do reszty mąki dodajemy pozostałą wodę, oliwę, sól, cebulę (można pominąć), suszone pomidory, oregano i rozrobione drożdże.
Do misy blendera wrzucić mango, dolać mleko kokosowe i syrop z agawy. Wszystko dokładnie zmiksować. Truskawki pokroić drobno i wmieszać do kokosowej masy. Przelać do maszyny do lodów i postępować zgodnie z instrukcją. Po ok 30 minutach lody będą gotowe
Ciecierzycę przepłukać, zalać zimną wodą i odstawić na całą noc do namoczenia. Odcedzić i razem z cebulą, czosnkiem i natką pietruszki zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Dodać oliwę, sodę i przyprawy.
Drożdże mieszamy z 2 łyżkami mąki, 100ml ciepłej wody i cukrem. Odstawiamy na 10 min. Do reszty mąki dodajemy pozostałą wodę, oliwę, sól, zioła (można użyć dowolne) i rozrobione drożdże.
Ciecierzycę dokładnie wypłukać. Wszystkie składniki poza mlekiem (można je wymienić na inne roślinne, krowie lub wodę) umieścić w misie blendera i zmiksować na gładko.