Wskazówki
20 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 68 kcal \ B-1 g \ T-0 g \ W-22 g \ BŁ-2 g
Wartość odżywcza 100 g musu: 35 kcal \ B-0 g \ T-0 g \ W-11 g \ BŁ-1 g
Składniki
- śliwki – 10 sztuk (550 g)
- erytrol – 2 łyżki (30 g)
- woda – 1 szklanka (200 g)
- cynamon – 1/3 łyżeczki
Przygotowanie
- Śliwki oczyść, usuń pestki i przełóż do rondelka. Dodaj erytrol, wodę i duś przez ok 10-15 minut mieszając od czasu do czasu.
- W razie potrzeby dodaj jeszcze wodę. Opcjonalnie możesz dodać cynamon.
Duszone śliwki to świetny dodatek do domowych deserów, placuszków, naleśników lub nawet kanapek. Warto przygotować większą ilość i przechowywać w lodówce.