Wskazówki
20 minut
Wartość odżywcza całości:
577 kcal \ B-6 g \ W-139 g \ T-1 g \ BŁ-19 g
Składniki
- Syrop klonowy – 80 g (1 porcja)
- Żurawina świeża – 250 g (1 porcja)
- Pomarańcza – 480 g (2 sztuki)
- Woda – 110 g (1/2 szklanki)
- Sok z cytryny – 1 łyżka
- Goździki – 3 sztuki
- Cynamon – 1 łyżeczka
Przygotowanie
Z pomarańczy wycisnąć sok. Żurawinę (może być mrożona) dokładnie opłukać, wrzucić do rondelka. Zalać sokiem z pomarańczy, wodą, dodać syrop klonowy (można wymienić na cukier kokosowy), goździki i cynamon. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez 10 minut mieszając od czasu do czasu aby nic się nie przypaliło. Doprawić sokiem z cytryny i przełożyć do słoiczków (z przepisu wychodzą 2 średnie słoiczki od przecieru pomidorowego).
Używać jako dodatek do mięs, pasztetów, wątróbki itp.