Pyszny sos żurawinowo-pomarańczowy

3/5 - (Ocen: 6)
Pyszny sos żurawinowo-pomarańczowy

Wskazówki

20 minut
Wartość odżywcza całości:
577 kcal \ B-6 g \ W-139 g \ T-1 g \ BŁ-19 g

Składniki

  • Syrop klonowy – 80 g (1 porcja)
  • Żurawina świeża – 250 g (1 porcja)
  • Pomarańcza – 480 g (2 sztuki)
  • Woda – 110 g (1/2 szklanki)
  • Sok z cytryny – 1 łyżka
  • Goździki – 3 sztuki
  • Cynamon – 1 łyżeczka

Przygotowanie

Z pomarańczy wycisnąć sok. Żurawinę (może być mrożona) dokładnie opłukać, wrzucić do rondelka. Zalać sokiem z pomarańczy, wodą, dodać syrop klonowy (można wymienić na cukier kokosowy), goździki i cynamon. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez 10 minut mieszając od czasu do czasu aby nic się nie przypaliło. Doprawić sokiem z cytryny i przełożyć do słoiczków (z przepisu wychodzą 2 średnie słoiczki od przecieru pomidorowego).
Używać jako dodatek do mięs, pasztetów, wątróbki itp.

Banner newsletter Banner newsletter

❤️ 16 najlepszych przepisów z bloga

Dołącz do grona osób, które kochają zdrowe i smaczne jedzenie. Za zapis otrzymasz zbiór 16 najlepszych przepisów z bloga ⬇️⬇️

Oceń przepis

3/5 - (Ocen: 6)

Dodaj komentarz

Dodano do koszyka.
0 produktów - 0,00