Pyszny sos żurawinowo-pomarańczowy

3/5 - (Ocen: 6)
Pyszny sos żurawinowo-pomarańczowy

Wskazówki

20 minut
Wartość odżywcza całości:
577 kcal \ B-6 g \ W-139 g \ T-1 g \ BŁ-19 g

Składniki

  • Syrop klonowy – 80 g (1 porcja)
  • Żurawina świeża – 250 g (1 porcja)
  • Pomarańcza – 480 g (2 sztuki)
  • Woda – 110 g (1/2 szklanki)
  • Sok z cytryny – 1 łyżka
  • Goździki – 3 sztuki
  • Cynamon – 1 łyżeczka

Przygotowanie

Z pomarańczy wycisnąć sok. Żurawinę (może być mrożona) dokładnie opłukać, wrzucić do rondelka. Zalać sokiem z pomarańczy, wodą, dodać syrop klonowy (można wymienić na cukier kokosowy), goździki i cynamon. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez 10 minut mieszając od czasu do czasu aby nic się nie przypaliło. Doprawić sokiem z cytryny i przełożyć do słoiczków (z przepisu wychodzą 2 średnie słoiczki od przecieru pomidorowego).
Używać jako dodatek do mięs, pasztetów, wątróbki itp.

Znajdziesz w nim aż 40 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

3/5 - (Ocen: 6)

Dodaj komentarz