Wskazówki
20 minut
Wartość odżywcza całości:
1699 kcal \ B-45 g \ W-158 g \ T-114 g \ BŁ-47 g
Składniki
- Ciecierzyca konserwowa – 400 g (1 puszka)
- Masło orzechowe – 80 g (4 łyżki)
- Kakao niesłodzone – 40 g (4 łyżki)
- Olej kokosowy – 40 g (2 łyżki)
- Syrop daktylowy – 60 g (4 łyżki)
- Mleko migdałowe – 70 g (1/3 szklanki)
- Sól – 1 szczypta
Przygotowanie
Ciecierzycę dokładnie wypłukać. Wszystkie składniki poza mlekiem (można je wymienić na inne roślinne, krowie lub wodę) umieścić w misie blendera i zmiksować na gładko. Stopniowo dodawać mleko, dla uzyskania pożądanej konsystencji (w razie potrzeby można dodać więcej).
Zamiast masła orzechowego można dodać masło z orzechów laskowych, migdałów, nerkowców, słonecznika lub pistacji 🙂
Syrop daktylowy można wymienić na syrop z agawy, klonowy lub miód.
Krem można przechowywać w lodówce maksymalnie tydzień.