Krem czekoladowy z ciecierzycy

Oceń
Krem czekoladowy z ciecierzycy

Wskazówki

20 minut
Wartość odżywcza całości:
1699 kcal \ B-45 g \ W-158 g \ T-114 g \ BŁ-47 g

Składniki

  • Ciecierzyca konserwowa – 400 g (1 puszka)
  • Masło orzechowe – 80 g (4 łyżki)
  • Kakao niesłodzone – 40 g (4 łyżki)
  • Olej kokosowy – 40 g (2 łyżki)
  • Syrop daktylowy – 60 g (4 łyżki)
  • Mleko migdałowe – 70 g (1/3 szklanki)
  • Sól – 1 szczypta

Przygotowanie

Ciecierzycę dokładnie wypłukać. Wszystkie składniki poza mlekiem (można je wymienić na inne roślinne, krowie lub wodę) umieścić w misie blendera i zmiksować na gładko. Stopniowo dodawać mleko, dla uzyskania pożądanej konsystencji (w razie potrzeby można dodać więcej).

Zamiast masła orzechowego można dodać masło z orzechów laskowych, migdałów, nerkowców, słonecznika lub pistacji 🙂
Syrop daktylowy można wymienić na syrop z agawy, klonowy lub miód.

Krem można przechowywać w lodówce maksymalnie tydzień.

Znajdziesz w nim aż 40 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

Oceń

Dodaj komentarz