Wskazówki
3 godziny 7 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji:
77 kcal \ B-2 g \ W-49 g \ T-1g \ BŁ-3 g
Składniki
- Śliwki – 1000 g (1 kg)
- Erytrol – 210 g (1 szklanka)
- Kakao niesłodzone – 30 g (3 łyżki)
- Cynamon – 1/2 łyżeczki
- Kardamon w proszku – 1 szczypta
- Sól – 1 szczypta
Przygotowanie
Do czekośliwki idealne będą węgierki. Z racji tego, że w lipcu nie są dostępne, wykorzystałam inną odmianę.
Ze śliwek wykroić pestki. Poprzekrajac na ćwiartki i przełożyć do garnka z grubym dnem. Dodać 2-3 łyżki wody. Gotować na wolnym ogniu przez 2h, mieszając od czasu do czasu (aż woda wyparuje). Dodać pozostałe składniki (sprawdzić słodkość i w razie czego dodać więcej erytrolu), gotować jeszcze 1h. Gorącą konfiturę przelać do wyparzonych słoiczków, ustawić zakrętkami do dołu. Pozostawić w takiej pozycji 10-15 min, a później odłożyć do wystudzenia.
Az zapisalam sobie za 2 tyg na swoim będę to będę mogła pichcić
Polecam! 😉
Rozumiem, że może być równie dobrze ksylitol? 🙂
Z ksylitolem bym nie ryzykowała 😛 Ma właściwości przeczyszczające, więc po zjedzeniu takich powideł można się zdziwić 🙂
Jeszcze mnie nigdy nie przeczyściło po ksylitolu.
Niektórzy mają dobrą tolerancję, a niektórym wystarcza 1 łyżeczka 🙂