„Czekośliwka” – powidła śliwkowe z kakao

5/5 - (Ocen: 1)

Wskazówki

3 godziny  7 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji:
77 kcal \ B-2 g \ W-49 g \ T-1g \ BŁ-3 g

Składniki

  • Śliwki – 1000 g (1 kg)
  • Erytrol – 210 g (1 szklanka)
  • Kakao niesłodzone – 30 g (3 łyżki)
  • Cynamon – 1/2 łyżeczki
  • Kardamon w proszku – 1 szczypta
  • Sól – 1 szczypta

Przygotowanie

Do czekośliwki idealne będą węgierki. Z racji tego, że w lipcu nie są dostępne, wykorzystałam inną odmianę.
Ze śliwek wykroić pestki. Poprzekrajac na ćwiartki i przełożyć do garnka z grubym dnem. Dodać 2-3 łyżki wody. Gotować na wolnym ogniu przez 2h, mieszając od czasu do czasu (aż woda wyparuje). Dodać pozostałe składniki (sprawdzić słodkość i w razie czego dodać więcej erytrolu), gotować jeszcze 1h. Gorącą konfiturę przelać do wyparzonych słoiczków, ustawić zakrętkami do dołu. Pozostawić w takiej pozycji 10-15 min, a później odłożyć do wystudzenia.

Banner newsletter Banner newsletter

❤️ 16 najlepszych przepisów z bloga

Dołącz do grona osób, które kochają zdrowe i smaczne jedzenie. Za zapis otrzymasz zbiór 16 najlepszych przepisów z bloga ⬇️⬇️

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 1)

6 komentarzy do “„Czekośliwka” – powidła śliwkowe z kakao”

Dodaj komentarz

Dodano do koszyka.
0 produktów - 0,00