Mięciutkie pierniczki

Mięciutkie pierniczki

Do miski przesypać wszystkie składniki, dodać miękkie masło, jajo, syrop daktylowy i zagnieść. Ciasto będzie dość lepkie. W razie problemów z ugniataniem można dodać łyżkę mleka. Z ciasta uformować niewielkie kulki (wielkości małego orzecha włoskiego) i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Zawijane drożdżowe ciasto cynamonowe miniatura

Zawijane drożdżowe ciasto cynamonowe

Masło (60g) rozpuścić w garnuszku i przestudzić. Mleko podgrzać delikatnie (ma być ciepłe, ale nie za gorące). Dodać drożdże i cukier (3 łyżki).  Mąkę wymieszać rozczynem drożdżowym, dodać sól oraz jajko.

Tatar ze śledzia

Tatar ze śledzia

Tatar ze śledzia to świetny pomysł na przekąskę podczas domowej imprezy Sylwestrowej. Jest bardzo smaczny, a przy tym prosty w wykonaniu. Filety śledziowe z suszonymi pomidorami SuperFish wspaniale tu pasują i przyspieszają pracę.

Pasztet z mięsa z rosołu

Pasztet z mięsa z rosołu

Mięso umyć, wrzucić do garnka, zalać zimną wodą. Zagotować, zmniejszyć ogień i zebrać „szumy”. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, oczyszczoną marchew, pietruszkę, pora i seler. Można dorzucić lubczyk.

Sałatka śledziowa z ananasem miniatura

Sałatka śledziowa z ananasem

Filety śledziowe (najlepiej matiasy) dokładnie obmyć z solanki i wymoczyć w zimnej wodzie (przynajmniej 2h). W międzyczasie kilka razy wymienić wodę na świeżą. Ryby zalać wodą oraz octem i odstawić do lodówki na całą noc.

Kruche ciasteczka świąteczne

Kruche ciasteczka świąteczne

W misce mieszamy mąkę, przyprawę do piernika, sól oraz proszek do pieczenia. W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło, dodajemy miód i masło orzechowe. Dodajemy do suchych skłaników, dorzucamy jajo i zagniatamy ciasto.

Item added to cart.
0 items - 0,00