Wskazówki
120 minut
1 całość
Wartość odżywcza 100 g: 43 kcal \ B-2 g \ T-3 g \ W-2 g \ BŁ-2 g
Składniki
- Kapusta kiszona – 1 opakowanie (1200 g)
- Ziele angielskie – 3 sztuki
- Liść laurowy, suszony – 2 sztuki
- Cebula – 2 sztuki (240 g)
- Pieczarki – 1,5 opakowania (750 g)
- Olej – 6 łyżek (60 g)
- Pieprz – do smaku
- Sól – do smaku
- Majeranek suszony – 1 łyżeczka
Przygotowanie
- Kapustę przełóż na sitko, wypłucz, dodaj wodę (tak aby była 0,5cm nad kapustą), dodaj liście laruowe, ziele angielskie i gotuj pod przykryciem przez 30 minut. Odcedź i posiekaj drobno.
- Na patelni rozgrzej połowę tłuszczu, wrzuć cebulę i ją zeszklij. Dodaj drobno pokrojone pieczarki i smaż kilka minut. Co jakiś czas mieszaj, aby się nie przypaliły. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
- Kapustę przełóż do głębokiej patelni, dorzuć pieczarki z cebulą i duś razem około 1h
Kapusta z pieczarkami to przepyszna alternatywa dla kapusty z grzybami leśnymi. Sprawdzi się solo, z łazankami, jako farsz do pierogów gotowanych, pieczonych lub różnego rodzaju pasztecików. Pamiętaj, że dzieciom co najmniej do 12 r.ż. nie podajemy leśnych grzybów ze względu na duże ryzyko zatrucia!