Łazanki z kapustą i grzybami

Oceń
 Łazanki z kapustą i grzybami

Wskazówki

60 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 275 kcal \ B-11 g \ T-6 g \ W-43 g \ BŁ-5 g

Składniki

  • Kapusta kiszona – 4 i 1/2 szklanki (500 g)
  • Grzyby, suszone – 3 garście (30 g)
  • Woda – 1 szklanka (240 g)
  • Cebula – 1 sztuka (120 g)
  • Olej – 2 łyżki (20 g)
  • Liść laurowy, suszony – 2 sztuki
  • Ziele angielskie – 3 sztuki
  • Kminek – 1 płaska łyżeczka
  • Sos sojowy – 2 łyżki (20 g)
  • Pieprz – do smaku
  • Pietruszka, natka – 2 łyżki (24 g)
  • Makaron łazanki – 2 szklanki (200 g)

Przygotowanie

  1. Suszone grzyby namocz w zimnej wodzie (kilka godzin lub najlepiej całą noc). Gotuj ok 20-25 minut, a następnie odcedź (wywar z gotowania grzybów zachowaj!). Grzyby posiekaj dość drobno i odłóż na bok.
  2. Cebulę pokrój w kosteczkę. Kapustę przepłukaj pod zimną wodą.
  3. W płycie multigrilla lub na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę. Dodaj kapustę, następnie sos sojowy oraz przyprawy. Smaż przez chwilę. Dodaj grzyby oraz wodę z gotowania. Duś pod przykryciem przez około 25-30 minut, co jakiś czas mieszaj. Ściągnij przykrywkę i gotuj jeszcze kilka minut, aż cały płyn odparuje.
  4. W osolonej wodzie ugotuj łazanki i dodaj do kapusty. Wymieszaj razem z posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Łazanki z kapustą i grzybami sprawdzą się jako danie wigilijne lub jako zwykły zimowy obiad 🙂 Zasmakują każdemu!

Przygotowanie składników
Smażenie cebuli
Dodanie kapusty oraz przyprawianie
Dodanie grzybów
Kapusta z grzybami
Łazanki z kapustą i z grzybami

Multigrill użyty do przepisu

Współpracuję afiliacyjnie z marką Kuvings. Od każdego zakupu z kodem (odzywiajsiezdrowo) mam marżę, dzięki której mogę utrzymać bloga i tworzyć bezpłatne treści.

Oceń przepis

Oceń

Dodaj komentarz

Item added to cart.
0 items - 0,00