Wskazówki
60 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 274 kcal \ B-11 g \ T-6 g \ W-43 g \ BŁ-5 g
Wartość odżywcza 100 g łazanek: 95 kcal \ B-4 g \ T-2 g \ W-15 g \ BŁ-2 g
Składniki
- Kapusta kiszona – 4 i 1/2 szklanki (500 g)
- Grzyby, suszone – 3 garście (30 g)
- Woda – 1 szklanka (240 g)
- Cebula – 1 sztuka (120 g)
- Olej – 2 łyżki (20 g)
- Liść laurowy, suszony – 2 sztuki
- Ziele angielskie – 3 sztuki
- Kminek – 1 płaska łyżeczka
- Sos sojowy – 2 łyżki (20 g)
- Pieprz – do smaku
- Pietruszka, natka – 2 łyżki (24 g)
- Makaron łazanki – 2 szklanki (200 g)
Przygotowanie
- Suszone grzyby namocz w zimnej wodzie (kilka godzin lub najlepiej całą noc). Gotuj ok 20-25 minut, a następnie odcedź (wywar z gotowania grzybów zachowaj!). Grzyby posiekaj dość drobno i odłóż na bok.
- Cebulę pokrój w kosteczkę. Kapustę przepłukaj pod zimną wodą.
- W płycie multigrilla lub na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę. Dodaj kapustę, następnie sos sojowy oraz przyprawy. Smaż przez chwilę. Dodaj grzyby oraz wodę z gotowania. Duś pod przykryciem przez około 25-30 minut, co jakiś czas mieszaj. Ściągnij przykrywkę i gotuj jeszcze kilka minut, aż cały płyn odparuje.
- W osolonej wodzie ugotuj łazanki i dodaj do kapusty. Wymieszaj razem z posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Łazanki z kapustą i grzybami sprawdzą się jako danie wigilijne lub jako zwykły zimowy obiad 🙂 Zasmakują każdemu!