Mięciutkie pierniczki
Mięciutkie pierniczki to jedne z moich ulubionych ciastek świątecznych. Są miękkie i pachnące. Znikają w trybie ekspresowym
Mięciutkie pierniczki to jedne z moich ulubionych ciastek świątecznych. Są miękkie i pachnące. Znikają w trybie ekspresowym
Masło (60g) rozpuścić w garnuszku i przestudzić. Mleko podgrzać delikatnie (ma być ciepłe, ale nie za gorące). Dodać drożdże i cukier (3 łyżki). Mąkę wymieszać rozczynem drożdżowym, dodać sól oraz jajko.
Tatar ze śledzia to świetny pomysł na przekąskę podczas domowej imprezy Sylwestrowej. Jest bardzo smaczny, a przy tym prosty w wykonaniu. Filety śledziowe z suszonymi pomidorami SuperFish wspaniale tu pasują i przyspieszają pracę.
Mięso umyć, wrzucić do garnka, zalać zimną wodą. Zagotować, zmniejszyć ogień i zebrać „szumy”. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, oczyszczoną marchew, pietruszkę, pora i seler. Można dorzucić lubczyk.
Filety śledziowe (najlepiej matiasy) dokładnie obmyć z solanki i wymoczyć w zimnej wodzie (przynajmniej 2h). W międzyczasie kilka razy wymienić wodę na świeżą. Ryby zalać wodą oraz octem i odstawić do lodówki na całą noc.
W misce mieszamy mąkę, przyprawę do piernika, sól oraz proszek do pieczenia. W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło, dodajemy miód i masło orzechowe. Dodajemy do suchych skłaników, dorzucamy jajo i zagniatamy ciasto.