Łosoś w Galarecie

5/5 - (Ocen: 4)
Łosoś w galarecie

Wskazówki

140 minut
8 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji: 238 kcal \ B-25 g \ T-14 g \ W-3 g \ BŁ-1 g

Składniki

Wywar warzywny

  • Marchew – 3 sztuki (210 g)
  • Pietruszka, korzeń – 1 sztuka (80 g)
  • Por – 1 sztuka (140 g)
  • Seler korzeniowy – 1/4 sztuki (81 g)
  • Ziele angielskie – 3 sztuki
  • Liść laurowy, suszony – 2 sztuki
  • Sól – 2 łyżeczki (12 g)
  • Woda – 2,5 litra

Łosoś w galarecie

  • Łosoś, filet – 4 sztuki (800 g)
  • Groszek zielony – 3/4 szklanki (100 g)
  • Marchew z wywaru – 1 sztuka (70 g)
  • Pietruszka, natka – 1 łyżeczka (6 g)
  • Cytryna – 1 sztuka (80 g)
  • Wywar – 1,5-2l
  • Żelatyna – 6 łyżeczek (24 g)

Przygotowanie

  1. Warzywa obierz, umyj dokładnie i przygotuj wywar. Powinien gotować się na wolnym ogniu, przez ok 1,5-2h. Na sam koniec dorzuć groszek i gotuj minutę. Wyciągnij wszystkie warzywa.
  2. Łososia umyj, pokrój na kawałki i wrzuć do wywaru. Dodaj sok z połowy cytryny. Gotuj ok 10 minut.
  3. Ostrożnie wyciągnij na talerz.
  4. Wywar przecedź, najlepiej przez gazę, pieluchę tetrową lub sitko z bardzo drobnymi oczkami. Dodaj żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści (nie gotuj!). Odstaw do przestudzenia.
  5. Ściągnij skórę z ryby (delikatnie, aby się nie rozpadła) i ułóż w naczyniu. Dorzuć groszek, plasterki marchewki i cytryny oraz natkę pietruszki. Całość zalej tężejącą galaretą. Wstaw do lodówki na kilka godzin.

Z przepisu wychodzą 2 naczynia jak na zdjęciu.

Ryba w galarecie to danie, które dość często pojawia się na świątecznych stołach. Sprawdza się jako danie wigilijne jak i wielkanocne. W moim domu rodzinnym przygotowywało się pstrąga w galarecie, ja za to wolę przygotowywać filet łososia – nie boję się, że mój mąż lub dziecko trafią na ości , których tak bardzo nie lubią 🙂

Obrane i umyte warzywa
Przygotowane składniki
Łosoś pokrojony na kawałki

Znajdziesz w nim aż 30 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 4)

2 komentarze do “Łosoś w Galarecie”

  1. Na liście składników jest 3/4 szklanki wywaru i 6 łyżeczek żelatyny… czy są to dobre proporcje? Skoro potrzeba tylko 3/4 szklanki, to po co gotować aż 2,5 litra?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz