
Wskazówki
140 minut
8 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji: 238 kcal \ B-25 g \ T-14 g \ W-3 g \ BŁ-1 g
Składniki
Wywar warzywny
- Marchew – 3 sztuki (210 g)
- Pietruszka, korzeń – 1 sztuka (80 g)
- Por – 1 sztuka (140 g)
- Seler korzeniowy – 1/4 sztuki (81 g)
- Ziele angielskie – 3 sztuki
- Liść laurowy, suszony – 2 sztuki
- Sól – 2 łyżeczki (12 g)
- Woda – 2,5 litra
Łosoś w galarecie
- Łosoś, filet – 4 sztuki (800 g)
- Groszek zielony – 3/4 szklanki (100 g)
- Marchew z wywaru – 1 sztuka (70 g)
- Pietruszka, natka – 1 łyżeczka (6 g)
- Cytryna – 1 sztuka (80 g)
- Wywar – 1,5-2l
- Żelatyna – 6 łyżeczek (24 g)
Przygotowanie
- Warzywa obierz, umyj dokładnie i przygotuj wywar. Powinien gotować się na wolnym ogniu, przez ok 1,5-2h. Na sam koniec dorzuć groszek i gotuj minutę. Wyciągnij wszystkie warzywa.
- Łososia umyj, pokrój na kawałki i wrzuć do wywaru. Dodaj sok z połowy cytryny. Gotuj ok 10 minut.
- Ostrożnie wyciągnij na talerz.
- Wywar przecedź, najlepiej przez gazę, pieluchę tetrową lub sitko z bardzo drobnymi oczkami. Dodaj żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści (nie gotuj!). Odstaw do przestudzenia.
- Ściągnij skórę z ryby (delikatnie, aby się nie rozpadła) i ułóż w naczyniu. Dorzuć groszek, plasterki marchewki i cytryny oraz natkę pietruszki. Całość zalej tężejącą galaretą. Wstaw do lodówki na kilka godzin.
Z przepisu wychodzą 2 naczynia jak na zdjęciu.
Ryba w galarecie to danie, które dość często pojawia się na świątecznych stołach. Sprawdza się jako danie wigilijne jak i wielkanocne. W moim domu rodzinnym przygotowywało się pstrąga w galarecie, ja za to wolę przygotowywać filet łososia – nie boję się, że mój mąż lub dziecko trafią na ości , których tak bardzo nie lubią 🙂



Na liście składników jest 3/4 szklanki wywaru i 6 łyżeczek żelatyny… czy są to dobre proporcje? Skoro potrzeba tylko 3/4 szklanki, to po co gotować aż 2,5 litra?
Najmocniej przepraszam! Na stronie wkradł się błąd, nie wiem skąd wzięło się 3/4 szklanki. Wykorzystujemy to, co ugotowaliśmy – 1,5-2l wywaru (część się wygotuje)