Wigilijna zupa grzybowa
Suszone grzyby moczymy w ciepłej wodzie ok. 2h, a najlepiej całą noc. Kroimy je drobno. Mrożoną mieszankę rozmrażamy. Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę (aż się zeszkli). Dodajemy grzyby. Dusimy wszystko do miękkości.
Suszone grzyby moczymy w ciepłej wodzie ok. 2h, a najlepiej całą noc. Kroimy je drobno. Mrożoną mieszankę rozmrażamy. Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę (aż się zeszkli). Dodajemy grzyby. Dusimy wszystko do miękkości.
Olej kokosowy rozpuścić w garnku, dolać syrop klonowy (lub daktylowy) i odstawić do wystudzenia. Zmiksować z bananem. Mąki wymieszać dokładnie z kakao, sodą oraz przyprawami. Dodać masę z bananem. Wyrobić elastyczne ciasto, w razie potrzeby dodać kilka łyżek wody.