Pyszne, chrupiące pieczone ziemniaczki
Ziemniaki odbieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie przez ok 5-7 minut. Najlepiej zagotować wodę i wrzucić do niej ziemniaki. W kubeczku mieszamy olej, mąkę ziemniaczaną, przyprawy.
Ziemniaki odbieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie przez ok 5-7 minut. Najlepiej zagotować wodę i wrzucić do niej ziemniaki. W kubeczku mieszamy olej, mąkę ziemniaczaną, przyprawy.
Pokruszone drożdże mieszamy z cukrem i częścią wody. Dodajemy do mąki wymieszanej z solą. Dolewamy oliwę i wodę. Wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na 15-20 minut. W międzyczasie przygotujemy farsz.
Mięso pokroić na kawałki, wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą, doprawić i przesmażyć. Jogurt wymieszać z majonezem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę
Jajka mieszamy z serkiem. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy dokładnie. Powstanie dość gęsta masa. Jeśli lubicie bardziej słodkie wyroby, możecie dodać jeszcze łyżkę erytrolu, ksylitolu lub cukru
W rondelku rozpuścić masło. Mąkę przesiać do miski. Drożdże przełożyć do miseczki, zalać 3 łyżkami ciepłej wody i dodać szczyptę cukru. Wymieszać i przelać do mąki. Dodać jaja, sól i rozpuszczone masło. Zagnieść ciasto.
Ziemniaki porządnie wyszorować i ugotować w mundurkach (do miękkości). Przestudzić. Delikatnie ściąć wierzch ziemniaków (wzdłuż) i wyskrobać środek (tak, żeby postały łódeczki).
Mięso dokładnie myję, przekładam do wielkiego garnka i zalewam zimną wodą. Zagotowuję i kiedy pojawią się „szumowiny”, ściągam je łyżką. Dodaję ziele angielskie, liście laurowe oraz oczyszczone warzywa. Cebulę porządnie przypalam i dorzucam do reszty.
W misce wymieszać drożdże, cukier i połowę ciepłego (ale nie za gorącego) mleka. Odstawić na ok 5 minut. Dodać część mąki, masło (powinno być miękkie), sól i resztę mleka. Przy pomocy dłoni zagniatać ciasto i w trakcie stopniowo dodawać mąkę.
Halloumi grillujemy na patelni. Wszystkie składniki oczyszczamy, kroimy i układamy na talerzach. Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy podprażonymi na patelni pestkami dyni i nasionami słonecznika. Skrapiamy dressingiem