Wskazówki
15 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 588 kcal \ B-21 g \ T-45 g \ W-23 g \ BŁ-5 g
Wartość odżywcza 100 g sałatki: 154 kcal \ B-6 g \ T-12 g \ W-6 g \ BŁ-1 g
Składniki
- rukola – 3 garście (60 g)
- pomidorki koktajlowe – 2 garście (200 g)
- ogórek zielony – 1/2 sztuki (90 g)
- czerwona cebula – 1/3 sztuki (30 g)
- awokado – 1 sztuka (120 g)
- kukurydza konserwowa – 4 łyżki (40 g)
- ser halloumi – 2/3 opakowania (140 g)
- słonecznik, nasiona – 1 łyżka (10 g)
- musztarda francuska – 1 łyżka (10 g)
- sok z cytryny – 2 łyżki (12 g)
- miód – 1 łyżka (20 g)
- oliwa – 3 łyżki (30 g)
- sól – do smaku
- pieprz – do smaku
Przygotowanie
- Halloumi pokrój na plastry i zgrilluj na patelni.
- Rukolę i kukurydzę opłukaj i osusz. Pomidorki poprzekrajaj na połówki, ogórka i awokado pokrój w plasterki, cebulę w półplasterki. Wszystkie składniki ułóż na talerzach.
- Musztardę dokładnie wymieszaj z oliwą, sokiem z cytryny i miodem lub syropem z agawy. Dodaj sól i pieprz. Dressingiem polej sałatkę.
Sałatka z halloumi i sosem miodowo-musztardowym to pomysł na pyszne śniadanie lub posiłek do lunchboxa. Spróbuj koniecznie!