Lekka Sałatka z Krewetkami i Awokado

4.8/5 - (Ocen: 9)
Lekka sałatka z krewetkami i awokado

Wskazówki

15 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:370 kcal \ B-18 g \ T-28 g \ W-9 g \ BŁ-5 g

Składniki

  • Krewetki Vannamei – 1 opakowanie (225 g)
  • Czosnek – 2 ząbki (10 g)
  • Płatki chilli – 1/4 łyżeczki (1 g)
  • Pieprz – do smaku
  • Sól – do smaku
  • Masło klarowane – 1 łyżka (12 g)
  • Sałata rzymska – 1 mała sztuka (80 g)
  • Pomidorki koktajlowe – 2 garście (200 g)
  • Awokado – 1 sztuka (140 g)
  • Sok z limonki – 1 łyżeczka (3 g)
  • Kolendra, świeża – 1 łyżka (1 g)
  • Czerwona cebula – 1/4 sztuki (30 g)
  • Papryczka jalapeno zielona – 1 łyżka (15 g)
  • Papryczka jalapeno czerwona – 1 łyżka (15 g)
  • Oliwa – 2 łyżki (20 g)

Przygotowanie

  1. Krewetki oczyść dokładnie. Dopraw solą, pieprzem, płatkami chilli, dodaj posiekany czosnek i podsmaż na maśle klarowanym. Smaż z obu stron, aż krewetki będą gotowe.
  2. Sałatę porwij na kawałki, cebulę pokrój drobno, awokado pokrój w kostkę, a następnie wymieszaj z sokiem z limonki i posiekaną kolendrą. Pomidorki poprzekrajaj na połówki.
  3. Wszystkie składniki wyłóż na talerze i skrop oliwą.

Taka lekka sałatka z krewetkami i awokado świetnie sprawdzi się jako małe śniadanie, posiłek do pracy lub kolacja. Jest pyszna!

Przygotowanie składników do lekkiej sałatki z krewetkami i awokado
Doprawienie krewetek
Smażenie krewetek

Znajdziesz w nim aż 30 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Przejdź do sklepu →

Oceń przepis

4.8/5 - (Ocen: 9)

Dodaj komentarz