
Wskazówki
15 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:370 kcal \ B-18 g \ T-28 g \ W-9 g \ BŁ-5 g
Składniki
- Krewetki Vannamei – 1 opakowanie (225 g)
- Czosnek – 2 ząbki (10 g)
- Płatki chilli – 1/4 łyżeczki (1 g)
- Pieprz – do smaku
- Sól – do smaku
- Masło klarowane – 1 łyżka (12 g)
- Sałata rzymska – 1 mała sztuka (80 g)
- Pomidorki koktajlowe – 2 garście (200 g)
- Awokado – 1 sztuka (140 g)
- Sok z limonki – 1 łyżeczka (3 g)
- Kolendra, świeża – 1 łyżka (1 g)
- Czerwona cebula – 1/4 sztuki (30 g)
- Papryczka jalapeno zielona – 1 łyżka (15 g)
- Papryczka jalapeno czerwona – 1 łyżka (15 g)
- Oliwa – 2 łyżki (20 g)
Przygotowanie
- Krewetki oczyść dokładnie. Dopraw solą, pieprzem, płatkami chilli, dodaj posiekany czosnek i podsmaż na maśle klarowanym. Smaż z obu stron, aż krewetki będą gotowe.
- Sałatę porwij na kawałki, cebulę pokrój drobno, awokado pokrój w kostkę, a następnie wymieszaj z sokiem z limonki i posiekaną kolendrą. Pomidorki poprzekrajaj na połówki.
- Wszystkie składniki wyłóż na talerze i skrop oliwą.
Taka lekka sałatka z krewetkami i awokado świetnie sprawdzi się jako małe śniadanie, posiłek do pracy lub kolacja. Jest pyszna!


