Lekka sałatka z krewetkami i awokado

Lekka sałatka z krewetkami i awokado

Wskazówki

15 minut  2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
370 kcal \ B-18 g \ T-28 g \ W-9 g \ BŁ-5 g

Składniki

  • Krewetki Vannamei – 225 g (1 opakowanie)
  • Czosnek – 10 g (2 ząbki)
  • Płatki chilli – 1 g (1/4 łyżeczki)
  • Pieprz – do smaku
  • Sól – do smaku
  • Masło klarowane – 12 g (1 łyżka)
  • Sałata rzymska – 80 g (1 mała sztuka)
  • Pomidorki koktajlowe – 200 g (2 garście)
  • Awokado – 140 g (1 sztuka)
  • Sok z limonki – 3 g (1 łyżeczka)
  • Kolendra, świeża – 1 g (1 łyżka)
  • Czerwona cebula – 30 g (1/4 sztuki)
  • Papryczka jalapeno zielona – 15 g (1 łyżka)
  • Papryczka jalapeno czerwona – 15 g (1 łyżka)
  • Oliwa – 20 g (2 łyżki)

Przygotowanie

  1. Krewetki oczyść dokładnie. Dopraw solą, pieprzem, płatkami chilli, dodaj posiekany czosnek i podsmaż na maśle klarowanym. Smaż z obu stron, aż krewetki będą gotowe.
  2. Sałatę porwij na kawałki, cebulę pokrój drobno, awokado pokrój w kostkę, a następnie wymieszaj z sokiem z limonki i posiekaną kolendrą. Pomidorki poprzekrajaj na połówki.
  3. Wszystkie składniki wyłóż na talerze i skrop oliwą.

Taka lekka sałatka z krewetkami i awokado świetnie sprawdzi się jako małe śniadanie, posiłek do pracy lub kolacja. Jest pyszna!

Przygotowanie składników do lekkiej sałatki z krewetkami i awokado
Doprawienie krewetek
Smażenie krewetek

Nie masz pomysłu na zdrowe śniadania?

Ten eBook to zbiór 40 szybkich, pysznych i zdrowych pomysłów na śniadania!

Większość przygotowuje się do 15-20 minut, więc są idealne dla Osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Produkty w przepisach są ogólnodostępne i kupisz je większości sklepów :)

Chcesz zobaczyć 3 bezpłatne przepisy z tego eBooka? Zapisz się na listę zainteresowanych!

E-book Zdrowe i pyszne śniadania

Przejdź do sklepu →

Oceń przepis

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Item added to cart.
0 items - 0,00