Burrito z Mięsem Mielonym, Fasolą i Kukurydzą
Burrito z mięsem mielonym, fasolą i kukurydzą to typowe danie kuchni meksykańskiej. Może stanowić pyszny i szybki obiad lub ciepłą kolację.
Burrito z mięsem mielonym, fasolą i kukurydzą to typowe danie kuchni meksykańskiej. Może stanowić pyszny i szybki obiad lub ciepłą kolację.
Domowe burgery wołowe możesz podać z ulubionymi dodatkami. U nas tym razem były to: domowe bułki, majonez, ketchup, sałata, pomidor malinowy, ogórek konserwowy, jalapenio, czerwona cebula).
Zmiksować jaja, mąkę, mleko, oliwę, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Konsystencja ma być dość lejąca (w razie czego można dodać więcej mleka/ wody). Usmażyć 6 naleśników.
Mięso umyć, wrzucić do garnka, zalać zimną wodą. Zagotować, zmniejszyć ogień i zebrać „szumy”. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, oczyszczoną marchew, pietruszkę, pora i seler. Można dorzucić lubczyk.
W misce wymieszać oliwę, paprykę, estragon, majeranek, pieprz i sól. Dokładnie wymieszać. Marynatą natrzeć mięso i wstawić do lodówki na min. 1h, a najlepiej całą noc. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy lub masła klarowanego i z każdej strony podsmażyć mięso (tak, aby zamknąć pory).
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Mięso (można wymienić na wieprzowinę) zmielić. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić pokrojoną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przesmażyć.