Pulled beef - szarpana wołowina - miniatura

Pulled beef – szarpana wołowina

Cebulę pokroić w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę. W misce wymieszać sos sojowy, ocet winny (lub jabłkowy), oliwę, czosnek, miód, imbir, chilli, paprykę, pieprz i sól. Dokładnie wymieszać. Marynatą natrzeć mięso.

Chili con carne miniatura

Chili con carne

Mięso zmielić (może to być inna część, np. polędwica). Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać masło klarowane, wrzucić cebulkę, przemieszać i dodać czosnek. Smażyć tak długo, aż cebula się zeszkli.

Domowy fastfood - Burger wołowy

Domowy fastfood – Burger wołowy

Mięso zmielić, doprawić papryką, kuminem i pieprzem. Uformować burgery (każdy po ok. 100g). Posolić (ale tylko po tej stronie, z której będą smażone). Smażyć na patelni przez 2-3 minuty z każdej stony (przed odwróceniem burgera posolić drugą stronę).

Wołowina po chińsku

Wołowina po chińsku

Makaron ryżowy przygotować według opisu na opakowaniu (najczęściej zaleca się zalanie wrzątkiem, odstawienie na 3-4 minuty i odcedzenie). Wołowinę (można wykorzystać inną część, np. udziec) pokroić w bardzo cienkie plastry. Imbir zetrzeć na tarce.

Gulasz wołowy z wolnowaru - miniatura

Gulasz wołowy z wolnowaru

Mięso pokroić w kostkę. Cebulę, czosnek i pora posiekać drobno. Marchew obrać, pokroić w plasterki. Na patelni rozpuścić łyżkę masła klarowanego, wrzucić mięso i przesmażyć porządnie. Przełożyć do wolnowaru.