Makaron z sosem mięsno-pomidorowym

Oceń
Makaron z sosem mięsno-pomidorowym

Wskazówki

20 minut  2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
628 kcal \ B-46 g \ W-71 g \ T-19 g \ BŁ-7 g

Składniki

  • Wołowina, udziec – 250 g (1 porcja)
  • Makaron pełnoziarnisty – 150 g (1 porcja)
  • Cebula – 105 g (1 sztuka)
  • Czosnek – 10 g (2 ząbki)
  • Masło klarowane – 10 g (1 łyżka)
  • Pomidory z puszki – 400 g (1 puszka)
  • Passata pomidorowa – 150 g (1 porcja)
  • Parmezan – 10 g (1 porcja)
  • Bulion domowy – 200 g (1 szklanka)
  • Papryka ostra – 1/3 łyżeczki
  • Papryka słodka – 5 g 1 łyżeczka
  • Oregano – 5 g 1 łyżeczka
  • Pieprz – 1 szczypta

Przygotowanie

Makaron ugotować w osolonej wodzie. Mięso (można wymienić na wieprzowinę) zmielić. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić pokrojoną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przesmażyć. Dodać przyprawy, wymieszać i dorzucić mięso. Smażyć aż straci kolor. Dodać pomidory w puszce, passatę i domowy bulion (najlepiej wołowy, ale drobiowy też może być. W razie czego można dodać wodę z 1 łyżką sosu sojowego). Gotować 10 minut, aż sos delikatnie się zredukuje. Podawać z makaronem i parmezanem.

Znajdziesz w nim aż 40 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

Oceń

Dodaj komentarz