Wskazówki
20 minut 2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
628 kcal \ B-46 g \ W-71 g \ T-19 g \ BŁ-7 g
Składniki
- Wołowina, udziec – 250 g (1 porcja)
- Makaron pełnoziarnisty – 150 g (1 porcja)
- Cebula – 105 g (1 sztuka)
- Czosnek – 10 g (2 ząbki)
- Masło klarowane – 10 g (1 łyżka)
- Pomidory z puszki – 400 g (1 puszka)
- Passata pomidorowa – 150 g (1 porcja)
- Parmezan – 10 g (1 porcja)
- Bulion domowy – 200 g (1 szklanka)
- Papryka ostra – 1/3 łyżeczki
- Papryka słodka – 5 g 1 łyżeczka
- Oregano – 5 g 1 łyżeczka
- Pieprz – 1 szczypta
Przygotowanie
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Mięso (można wymienić na wieprzowinę) zmielić. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić pokrojoną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przesmażyć. Dodać przyprawy, wymieszać i dorzucić mięso. Smażyć aż straci kolor. Dodać pomidory w puszce, passatę i domowy bulion (najlepiej wołowy, ale drobiowy też może być. W razie czego można dodać wodę z 1 łyżką sosu sojowego). Gotować 10 minut, aż sos delikatnie się zredukuje. Podawać z makaronem i parmezanem.