Pasztet z mięsa z rosołu

4/5 - (Ocen: 10)
Pasztet z mięsa z rosołu

Wskazówki

4-6 godzin
Wartość odżywcza całości:
2928 kcal \ B-404 g \ W-53 g \ T-127 g \ BŁ-19 g

Składniki

  • Indyk, filet z piersi – 400 g (1 kawałek)
  • Udko z kurczaka – 160 g (2 sztuki)
  • Podudzie z kurczaka – 490 g (5 sztuk)
  • Goleń wołowa (pręga) z kością – 800 g (1 kawałek)
  • Marchew – 120 g (2 sztuki)
  • Korzeń pietruszki – 80 g (1 sztuka)
  • Seler korzeniowy – 100 g (1/4 sztuki)
  • Por – 140 g (1 sztuka)
  • Masło klarowane – 15 g (1 łyżka)
  • Cebula – 160 g (2 sztuki)
  • Jajo kurze – 100 g (2 sztuki)
  • Natka pietruszki – 50 g (1 pęczek)
  • Sos sojowy – 10 g (1 łyżka)
  • Majeranek suszony – 3 g (1 łyżeczka)
  • Liść laurowy – 4 liście
  • Ziele angielskie – 3-5 sztuk

Przygotowanie

Mięso umyć, wrzucić do garnka, zalać zimną wodą. Zagotować, zmniejszyć ogień i zebrać „szumy”. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, oczyszczoną marchew, pietruszkę, pora i seler. Można dorzucić lubczyk. Cebulkę przypalić nad ogniem i dodać do pozostałych składników. Ugotować rosół (najlepiej około 3-5h godzin, aby wydobyć esencję z kości). Doprawić porządnie solą i pieprzem. Na maśle podsmażyć cebulkę. Gdy rosół już będzie gotowy, wszystkie składniki przestudzić, a następnie zmielić w maszynce. Dodać jaja, posiekaną natkę pietruszki, sos sojowy (można pominąć). Doprawić majerankiem, pieprzem i solą. Stopniowo dolewać bulion (z gotowania mięsa). Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Przełożyć do foremek (u mnie wyszło 5 małych) i piec około 60 minut w 200C.

Znajdziesz w nim aż 30 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

4/5 - (Ocen: 10)

Dodaj komentarz