Wskazówki
4-6 godzin
Wartość odżywcza całości:
2928 kcal \ B-404 g \ W-53 g \ T-127 g \ BŁ-19 g
Składniki
- Indyk, filet z piersi – 400 g (1 kawałek)
- Udko z kurczaka – 160 g (2 sztuki)
- Podudzie z kurczaka – 490 g (5 sztuk)
- Goleń wołowa (pręga) z kością – 800 g (1 kawałek)
- Marchew – 120 g (2 sztuki)
- Korzeń pietruszki – 80 g (1 sztuka)
- Seler korzeniowy – 100 g (1/4 sztuki)
- Por – 140 g (1 sztuka)
- Masło klarowane – 15 g (1 łyżka)
- Cebula – 160 g (2 sztuki)
- Jajo kurze – 100 g (2 sztuki)
- Natka pietruszki – 50 g (1 pęczek)
- Sos sojowy – 10 g (1 łyżka)
- Majeranek suszony – 3 g (1 łyżeczka)
- Liść laurowy – 4 liście
- Ziele angielskie – 3-5 sztuk
Przygotowanie
Mięso umyć, wrzucić do garnka, zalać zimną wodą. Zagotować, zmniejszyć ogień i zebrać „szumy”. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, oczyszczoną marchew, pietruszkę, pora i seler. Można dorzucić lubczyk. Cebulkę przypalić nad ogniem i dodać do pozostałych składników. Ugotować rosół (najlepiej około 3-5h godzin, aby wydobyć esencję z kości). Doprawić porządnie solą i pieprzem. Na maśle podsmażyć cebulkę. Gdy rosół już będzie gotowy, wszystkie składniki przestudzić, a następnie zmielić w maszynce. Dodać jaja, posiekaną natkę pietruszki, sos sojowy (można pominąć). Doprawić majerankiem, pieprzem i solą. Stopniowo dolewać bulion (z gotowania mięsa). Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Przełożyć do foremek (u mnie wyszło 5 małych) i piec około 60 minut w 200C.