Wskazówki
30 minut 3 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
469 kcal \ B-38 g \ W-38 g \ T-18 g \ BŁ-6 g
Składniki
- Mąka orkiszowa – 70 g (1 porcja)
- Mleko – 250 g (1 szklanka)
- Jajo kurze – 100 g (2 sztuki)
- Oliwa – 5 g (1 łyżeczka)
- Wołowina, udziec – 300 g (1 porcja)
- Cebula – 105 g (1 sztuka)
- Czosnek – 10 g (2 ząbki)
- Masło klarowane – 8 g (1 łyżeczka)
- Fasola czerwona z puszki – 100 g (5 łyżek)
- Kukurydza konserwowa – 60 g (4 łyżki)
- Pomidory z puszki – 400 g (1 puszka)
- Ketchup – 15 g (1 łyżka)
- Sól – 1/2 łyżeczki
- Pieprz – 1 szczypta
- Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
- Bazylia świeża – 1 łyżeczka
- Papryka słodka – 1 łyżeczka
- Papryka ostra – 1/3 łyżeczki
- Przyprawa papryka wędzona – 1/3 łyżeczki
Przygotowanie
Przygotować ciasto naleśnikowe: zmiksować jaja, mąkę, mleko, oliwę, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Konsystencja ma być dość lejąca (w razie czego można dodać więcej mleka/ wody). Usmażyć 6 naleśników.
Farsz: Mięso zmielić. Na patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć drobno pokrojoną cebulkę i czosnek. Dodać przyprawy i podsmażyć. Dodać wołowinę. Gdy mięso się zetnie, dodać odsączoną i przepłukaną kukurydzę i fasolę. Wymieszać, dodać pomidory z puszki i ketchup pikantny (można go pominąć, ale uważam, że bardzo fajnie wpływa na smak całości). Posolić do smaku. Gotować na małym ogniu, aż płyny delikatnie się zredukują.
Na naleśniki wykładać farsz (u mnie były to dwie łyżki na naleśnik), uformować sakiewki, związać i podawać.
Z przepisu wychodzi 6 naleśników, więc 2-3 osoby spokojnie się najedzą 🙂