Burrito z mięsem mielonym, fasolą i kukurydzą

4,5/5 - (Liczba ocen: 2)
Burrito z mięsem mielonym, fasolą i kukurydzą

Wskazówki

30 minut
8 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji: 447 kcal \ B-20 g \ T-17 g \ W-49 g \ BŁ-7 g

Składniki

  • Mięso mielone wołowo-wieprzowe – 1 opakowanie (400 g)
  • Cebula – 1 sztuka (70 g)
  • Czosnek – 3 ząbki (15 g)
  • Papryka czerwona – 1/2 sztuki (80 g)
  • Papryka słodka – 1 łyżeczka
  • Papryka chilli – 1/4 łyżeczki
  • Kmin rzymski – 1/4 łyżeczki
  • Oregano – 1 łyżeczka
  • Sól – do smaku
  • Pieprz – do smaku
  • Oliwa – 1 łyżka (10 g)
  • Pomidory krojone w puszce – 1 puszka (400 g)
  • Kukurydza konserwowa – 1 mała puszka (165 g)
  • Fasola czerwona konserwowa – 1/2 puszki (120 g)
  • Koncentrat pomidorowy – 1 łyżka (25 g)
  • Ketchup – 1 łyżka (15 g)
  • Pietruszka, natka – 1 łyżka (12 g)
  • Ryż basmati – 1/2 szklanki (100 g)

Przygotowanie

  1. Na patelni podsmaż pokrojoną cebulę, czosnek i paprykę. Dodaj przyprawy (kmin możesz pominąć). Dorzuć mielone mięso i smaż, aż przestanie być surowe.
  2. Dodaj pomidory z puszki, odcedzoną fasolę i kukurydzę. Zagotuj, dodaj koncentrat pomidorowy, posiekaną natkę oraz ketchup. Gotuj jeszcze chwilę.
  3. W międzyczasie ugotuj ryż i dodaj do mięsa.
  4. Na placki tortilli wysyp ser, wyłóż farsz, zawiń i zgrilluj na patelni.

Burrito z mięsem mielonym, fasolą i kukurydzą to typowe danie kuchni meksykańskiej. Może stanowić pyszny i szybki obiad lub ciepłą kolację.

Składniki do burrito
Smażenie cebuli i papryki
Dodanie mięsa mielonego
Dodanie pomidorów z puszki
Dodanie kukurydzy i fasoli
Farsz do Burrito z mięsem mielonym, fasolą i kukurydzą

Szukasz prostych i zdrowych przepisów?

Zajrzyj na mój Instagram 🙂
Ponad 150tys. obserwatorów, masa kuchennych inspiracji i nie tylko!
instagram.com/odzywiajsiezdrowo

Oceń przepis

4,5/5 - (Liczba ocen: 2)

Dodaj komentarz

Item added to cart.
0 items - 0,00