
Wskazówki
30 minut
8 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji: 447 kcal \ B-20 g \ T-17 g \ W-49 g \ BŁ-7 g
Składniki
- Mięso mielone wołowo-wieprzowe – 1 opakowanie (400 g)
- Cebula – 1 sztuka (70 g)
- Czosnek – 3 ząbki (15 g)
- Papryka czerwona – 1/2 sztuki (80 g)
- Papryka słodka – 1 łyżeczka
- Papryka chilli – 1/4 łyżeczki
- Kmin rzymski – 1/4 łyżeczki
- Oregano – 1 łyżeczka
- Sól – do smaku
- Pieprz – do smaku
- Oliwa – 1 łyżka (10 g)
- Pomidory krojone w puszce – 1 puszka (400 g)
- Kukurydza konserwowa – 1 mała puszka (165 g)
- Fasola czerwona konserwowa – 1/2 puszki (120 g)
- Koncentrat pomidorowy – 1 łyżka (25 g)
- Ketchup – 1 łyżka (15 g)
- Pietruszka, natka – 1 łyżka (12 g)
- Ryż basmati – 1/2 szklanki (100 g)
Przygotowanie
- Na patelni podsmaż pokrojoną cebulę, czosnek i paprykę. Dodaj przyprawy (kmin możesz pominąć). Dorzuć mielone mięso i smaż, aż przestanie być surowe.
- Dodaj pomidory z puszki, odcedzoną fasolę i kukurydzę. Zagotuj, dodaj koncentrat pomidorowy, posiekaną natkę oraz ketchup. Gotuj jeszcze chwilę.
- W międzyczasie ugotuj ryż i dodaj do mięsa.
- Na placki tortilli wysyp ser, wyłóż farsz, zawiń i zgrilluj na patelni.
Burrito z mięsem mielonym, fasolą i kukurydzą to typowe danie kuchni meksykańskiej. Może stanowić pyszny i szybki obiad lub ciepłą kolację.





