Zapiekanka pasterska

Zapiekanka pasterska

Na łyżce masła klarowanego podsmażyć cebulę, czosnek oraz zmielone mięso. Dodać pokrojone marchewki, pieczarki oraz przyprawy. Dolać pomidory z puszki. Dusić pod przykryciem jeszcze 8-10 minut. Wlać domowy bulion (najlepiej wołowy, ale może być też inny).

Zrazy wołowe

Zrazy wołowe

ebulę pokroić w piórka, ogórki w słupki, boczek na mniejsze kawałki. Mięso pokroić w plastry, porządnie rozbić tłuczkiem. Każdy kawałek doprawić pieprzem, posmarować musztardą, obłożyć cebulą, ogórkami kiszonymi i boczkiem.

Pasztet pieczony z żurawiną

Pasztet pieczony z żurawiną

Mięso pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do garnka, zalać zimną wodą. Dodać liście laurowe, ziele angielskie. Zagotować i zmniejszyć ogień. Dodać oczyszczoną marchew, pietruszkę i selera. Gotować tak jak rosół (około 2 godzin).

Tatar wołowy

Tatar wołowy

Wołowinę oczyścić i zmielić lub bardzo drobno posiekać. Mięso wymieszać z oliwą, musztardą, doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem (koniecznie!). Cebulkę i ogórki pokroić w bardzo drobną kostkę.