Wskazówki
6 godzin 4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
386 kcal \ B-56 g \ W-6 g \ T-16 g \ BŁ-2 g
Składniki
- Ligawa wołowa – 1000 g (1 kawałek)
- Oliwa – 30 g (3 łyżki)
- Masło klarowane – 10 g (1 łyżka)
- Cebula – 160 g (2 sztuki)
- Czosnek – 15 g (3 ząbki)
- Estragon – 1/2 łyżeczki
- Majeranek suszony – 1 łyżeczka
- Sól – 1/2 łyżeczki
- Pieprz – 1 szczypta
- Papryka słodka – 1 łyżeczka
- Papryka ostra – 1/3 łyżeczki
Przygotowanie
W misce wymieszać oliwę, paprykę, estragon, majeranek, pieprz i sól. Dokładnie wymieszać. Marynatą natrzeć mięso i wstawić do lodówki na min. 1h, a najlepiej całą noc. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy lub masła klarowanego i z każdej strony podsmażyć mięso (tak, aby zamknąć pory). Przełożyć do wolnowaru lub naczynia żaroodpornego. Dodać pokrojoną cebulę i czosnek, przykryć pokrywą. Ustawić wolnowar na 6 godz. w trybie low.
(Jeśli nie mamy wolnowaru, wstawiamy zamknięte naczynie żaroodporne do piekarnika nastawionego na 90 st. i pieczemy 4-5 godz.).
Po wyjęciu kroimy w plastry i dusimy kilka minut w powstałym sosie (można go dodatkowo doprawić solą, pieprzem i zabielić śmietanką).
Podajemy z ulubionymi dodatkami. U nas było to pęczotto z grzybami (TU JEST PRZEPIS) i ogórki kiszone.
Kaloryczność podana jest dla 1 porcji samego mięsa (bez pęczotto i ogórków).
czy wkładając mięso do wolnowaru dolewamy wodę
Nie ma takiej potrzeby 🙂