Sernik na korzennym spodzie z musem żurawinowym

3.9/5 - (Ocen: 10)
Sernik na korzennym spodzie z musem żurawinowym

Wskazówki

85 minut
12 kawałków
Wartość odżywcza 1 kawałka: 382 kcal \ B-15 g \ T-20 g \ W-34 g \ BŁ-1 g
Wartość odżywcza 100 g sernika: 246 kcal \ B-10 g \ T-13 g \ W-22 g \ BŁ-1 g

Składniki

Spód

  • ciasteczka korzenne – 3/4 opakowania (100 g)
  • migdały, mielone – 1 łyżka (25 g)
  • masło Mazurski Smak – 1/4 opakowania (60 g)

Masa serowa

  • twaróg półtłusty Mazurski smak – 3 opak.(750 g)
  • cukier – 1/4 szklanki (70 g)
  • budyń w proszku – 1 łyżka (15 g)
  • ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka (5 g)
  • jajo – 3 sztuki (150 g)
  • śmietanka 30% – 3/4 opakowania (150 g)
  • czekolada biała – 2 opakowania (200 g)

Mus żurawinowy

  • żurawina, świeża – 1 opakowanie (200 g)
  • cukier – 1/2 szklanki (80 g)
  • sok z pomarańczy – 1/4 szklanki (30 g)
  • woda – 3 łyżki (30 g)

Przygotowanie

UWAGA! Tortownica ma 19 cm. Jajka i twaróg muszą być wyjęte wcześniej z lodówki, aby nabrały temp. pokojowej.

  1. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Masło rozpuść i odstaw do lekkiego przestudzenia. Twaróg zmiel 3-krotnie przy pomocy maszynki.
  2. Ciasteczka korzenne pokrusz lub zmiel i wsyp do miski. Dodaj mielone migdały lub orzechy laskowe i masło. Ugnieć przy pomocy dłoni i wylep spód tortownicy. Schowaj do lodówki.
  3. Do rondelka wlej śmietankę i podgrzej. Zastaw z palnika, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
  4. Twaróg przełóż do dużej miski. Dodaj cukier, budyń, ekstrakt waniliowy i miksuj do połączenia wszystkich składników. Stopniowo dodawaj po jednym jajku i miksuj jeszcze chwilę.
  5. Przestudzoną masę czekoladową wlej do masy serowej i miksuj krótko, do połączenia składników.
  6. Całość przełóż do przygotowanej wcześniej tortownicy. Piecz w 160C, w *kąpieli wodnej ok 70 minut. (na dnie piekarnika ustaw niewielką blaszkę wypełnioną wrzątkiem).
  7. Po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku i lekko uchyl drzwiczki. Gdy całkiem ostygnie wstaw do lodówki na 2-3h.
  8. Przygotuj mus żurawinowy: do rondelka wrzuć świeżą żurawinę, dodaj cukier, wodę i sok z pomarańczy. Gotuj aż wszystkie owoce się rozpadną, a następnie przetrzyj przez sito. Mus wyłóż na serniku i przystrój wedle upodobania.

Do przygotowania spodu wykorzystałam masło Mazurski Smak, które lubię za konsystencję i naturalny smak – przypomina mi masło, które jadłam w dzieciństwie u dziadków na wsi a do masy serowej użyłam twaróg półtłusty Mazurski Smak, który ma prosty skład i pysznie smakuje. Musisz wypróbować ten przepis!

Wpis powstał we współpracy z marką Mlekpol

Sernik na korzennym spodzie z musem żurawinowym to fantastyczna propozycja na świąteczny stół. Sprawdź koniecznie!

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

3.9/5 - (Ocen: 10)

2 komentarze do “Sernik na korzennym spodzie z musem żurawinowym”

  1. Dzięki za przepis, planuję zrobić na święta. Mam tylko pytanie o pieczenie, jaki sposób grzania wybrać? Góra dół?

    Pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz