Wskazówki
Składniki
Spód
- ciasteczka korzenne – 3/4 opakowania (100 g)
- migdały, mielone – 1 łyżka (25 g)
- masło Mazurski Smak – 1/4 opakowania (60 g)
Masa serowa
- twaróg półtłusty Mazurski smak – 3 opak.(750 g)
- cukier – 1/4 szklanki (70 g)
- budyń w proszku – 1 łyżka (15 g)
- ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka (5 g)
- jajo – 3 sztuki (150 g)
- śmietanka 30% – 3/4 opakowania (150 g)
- czekolada biała – 2 opakowania (200 g)
Mus żurawinowy
- żurawina, świeża – 1 opakowanie (200 g)
- cukier – 1/2 szklanki (80 g)
- sok z pomarańczy – 1/4 szklanki (30 g)
- woda – 3 łyżki (30 g)
Przygotowanie
UWAGA! Tortownica ma 19 cm. Jajka i twaróg muszą być wyjęte wcześniej z lodówki, aby nabrały temp. pokojowej.
- Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Masło rozpuść i odstaw do lekkiego przestudzenia. Twaróg zmiel 3-krotnie przy pomocy maszynki.
- Ciasteczka korzenne pokrusz lub zmiel i wsyp do miski. Dodaj mielone migdały lub orzechy laskowe i masło. Ugnieć przy pomocy dłoni i wylep spód tortownicy. Schowaj do lodówki.
- Do rondelka wlej śmietankę i podgrzej. Zastaw z palnika, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
- Twaróg przełóż do dużej miski. Dodaj cukier, budyń, ekstrakt waniliowy i miksuj do połączenia wszystkich składników. Stopniowo dodawaj po jednym jajku i miksuj jeszcze chwilę.
- Przestudzoną masę czekoladową wlej do masy serowej i miksuj krótko, do połączenia składników.
- Całość przełóż do przygotowanej wcześniej tortownicy. Piecz w 160C, w *kąpieli wodnej ok 70 minut. (na dnie piekarnika ustaw niewielką blaszkę wypełnioną wrzątkiem).
- Po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku i lekko uchyl drzwiczki. Gdy całkiem ostygnie wstaw do lodówki na 2-3h.
- Przygotuj mus żurawinowy: do rondelka wrzuć świeżą żurawinę, dodaj cukier, wodę i sok z pomarańczy. Gotuj aż wszystkie owoce się rozpadną, a następnie przetrzyj przez sito. Mus wyłóż na serniku i przystrój wedle upodobania.
Do przygotowania spodu wykorzystałam masło Mazurski Smak, które lubię za konsystencję i naturalny smak – przypomina mi masło, które jadłam w dzieciństwie u dziadków na wsi a do masy serowej użyłam twaróg półtłusty Mazurski Smak, który ma prosty skład i pysznie smakuje. Musisz wypróbować ten przepis!
Wpis powstał we współpracy z marką Mlekpol
Sernik na korzennym spodzie z musem żurawinowym to fantastyczna propozycja na świąteczny stół. Sprawdź koniecznie!
Dzięki za przepis, planuję zrobić na święta. Mam tylko pytanie o pieczenie, jaki sposób grzania wybrać? Góra dół?
Pozdrawiam
Tak, dokładnie góra dół 🙂