Ciasto Oreo

5/5 - (Ocen: 1)
Ciasto Oreo

Wskazówki

20 minut + 6h
16 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 397 kcal \ B-5 g \ T-31 g \ W-24 g \ BŁ-1 g
Wartość odżywcza 100 g ciasta: 352 kcal \ B-5 g \ T-27 g \ W-21 g \ BŁ-1 g

Składniki

Spód

  • masło – 1/3 szklanki (60 g)
  • ciasteczka oreo – 1,5 opakowania (264 g)

Masa serowa

  • mielony twaróg sernikowy – 1/3 opak. (350 g)
  • serek mascarpone – 2,5 opakowania (600 g)
  • śmietanka 30% – 1 szklanka (250 g)
  • cukier puder – 3/4 szklanki (90 g)
  • cukier waniliowy – 2 łyżeczki (7 g)
  • żelatyna – 3 łyżeczki (12 g)
  • woda – 1/3 szklanki (80 g)
  • ciasteczka oreo – 8 sztuk (88 g)

Przygotowanie

  1. Ciasteczka rozkrusz w malakserze i wymieszaj z roztopionym masłem. Wylep spód tortownicy i odstaw do lodówki.
  2. Śmietankę zmiksuj. Do dużej miski przełóż mascarpone, serek z wiaderka, dodaj cukier puder i cukier waniliowy (możesz dodać tez trochę ekstraktu waniliowego). Zmiksuj.
  3. Żelatynę zalej gorącą wodą (1/3 szkl.) i mieszaj aż się rozpuści. Razem ze śmietanką dodaj do masy serowej. Zmiksuj dokładnie.
  4. Ciasteczka pokrusz i dodaj do masy. Wymieszaj i spróbuj czy pasuje Ci taki poziom słodkości. Jeśli trzeba możesz dodać trochę więcej cukru. Przełóż na wcześniej przygotowany spód. Schowaj do lodówki.
  5. Przed podaniem przystrój. Najlepiej smakuje następnego dnia 😊

Ciasto Oreo (albo tort oreo) robi się szybko, pięknie wygląda i przede wszystkim świetnie smakuje. Wyznaję zasadę: wszystko jest dla ludzi 🙂 Od czasu do czasu kawałek takiego ciasta nie zaszkodzi 🙂

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz