
Wskazówki
20 minut + 6h
16 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 397 kcal \ B-5 g \ T-31 g \ W-24 g \ BŁ-1 g
Wartość odżywcza 100 g ciasta: 352 kcal \ B-5 g \ T-27 g \ W-21 g \ BŁ-1 g
Składniki
Spód
- masło – 1/3 szklanki (60 g)
- ciasteczka oreo – 1,5 opakowania (264 g)
Masa serowa
- mielony twaróg sernikowy – 1/3 opak. (350 g)
- serek mascarpone – 2,5 opakowania (600 g)
- śmietanka 30% – 1 szklanka (250 g)
- cukier puder – 3/4 szklanki (90 g)
- cukier waniliowy – 2 łyżeczki (7 g)
- żelatyna – 3 łyżeczki (12 g)
- woda – 1/3 szklanki (80 g)
- ciasteczka oreo – 8 sztuk (88 g)
Przygotowanie
- Ciasteczka rozkrusz w malakserze i wymieszaj z roztopionym masłem. Wylep spód tortownicy i odstaw do lodówki.
- Śmietankę zmiksuj. Do dużej miski przełóż mascarpone, serek z wiaderka, dodaj cukier puder i cukier waniliowy (możesz dodać tez trochę ekstraktu waniliowego). Zmiksuj.
- Żelatynę zalej gorącą wodą (1/3 szkl.) i mieszaj aż się rozpuści. Razem ze śmietanką dodaj do masy serowej. Zmiksuj dokładnie.
- Ciasteczka pokrusz i dodaj do masy. Wymieszaj i spróbuj czy pasuje Ci taki poziom słodkości. Jeśli trzeba możesz dodać trochę więcej cukru. Przełóż na wcześniej przygotowany spód. Schowaj do lodówki.
- Przed podaniem przystrój. Najlepiej smakuje następnego dnia 😊
Ciasto Oreo (albo tort oreo) robi się szybko, pięknie wygląda i przede wszystkim świetnie smakuje. Wyznaję zasadę: wszystko jest dla ludzi 🙂 Od czasu do czasu kawałek takiego ciasta nie zaszkodzi 🙂