Wskazówki
75 minut
16 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji: 241 kcal \ B-3 g \ T-14 g \ W-27 g \ BŁ-0 g
Wartość odżywcza 100 g szarlotki: 247 kcal \ B-3 g \ T-14 g \ W-27 g \ BŁ-0 g
Składniki
- mąka pszenna – 2 szklanki (300 g)
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka (4 g)
- jajo – 1 sztuka (50 g)
- masło – 1 i 1/4 kostki (250 g)
- cukier kokosowy – 3 łyżki (45 g)
- cukier waniliowy – 1 łyżka (12 g)
- jabłka prażone w słoiku – 1 opak. (900 g)
Przygotowanie
- Wszystkie składniki na ciasto przełóż do miski i zagnieć jednolite ciasto (możesz wspomóc się robotem, ale ręcznie też się da bez problemów).
- Z ciasta uformuj kulę i przełóż do lodówki na 15 minut. Po wyciągnięciu podziel na dwie części.
- Blaszkę 24×24 wyłóż papierem do pieczenia i wylep ją na dnie połową ciasta.
- Wyłóż jabłka wymieszane z cynamonem. Z pozostałego ciasta poodrywaj kawałki i ułóż na jabłkach.
- Piecz w 180C przez około 55 minut. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
- Ciasto najlepiej smakuje z lodami waniliowymi 🙂
Obłędna szarlotka, z którą bez problemu sobie poradzisz. Mocno maślane ciastoi pachnące cynamonem jabłka pobudzą Twoje zmysły. Podaj ją z lodami waniliowymi, a goście będą zachwyceni.