Wskazówki
7 minut
1 porcja
Wartość odżywcza 1 porcji: 283 kcal \ B-10 g \ W-16 g \ T-22 g \ BŁ-6 g
Składniki
- Jajo kurze – 50 g (1 sztuka)
- Mleko kokosowe – 20 g (2 łyżki)
- Syrop klonowy – 10 g (2 łyżeczki)
- Kakao niesłodzone – 10 g (2 łyżeczki)
- Cynamon – 1 g (1/2 łyżeczki)
- Mąka kokosowa – 24 g (2 łyżki)
- Proszek do pieczenia (bg) – 1/4 łyżeczki
- Sól – 1 szczypta
Przygotowanie
Potrzebujemy kubka, który nadaje się do mikrofalówki! W kubku widelcem roztrzepujemy jajo, dodajemy mleko (zamiast kokosowego może być inne roślinne), syrop klonowy (bądź inne słodzidło), kakao, szczyptę soli, cynamon, mąkę oraz proszek do pieczenia. Mieszamy wszystko razem i wstawiamy do mikrofalówki na 2 minuty (na pełnej mocy). Podajemy z ulubionymi owocami lub konfiturą.
a na ile wstawic do piekarnika?
Na 15-20 minut 🙂
Pysznie to wygląda 🙂
Dziękuję 😉
Świetne.. super deser!
Pyszny!
Ladnie wyglada i szbko mozna zrobic. Dzieki
🙂
Ale po 2 min nie będzie surowe ?????tzn mala się upiecze ?
Jeśli jest robione w mikrofalówce, to bez problemu się upiecze 🙂
Jaką inną mąkę bg można dodać zamiast kokosowej ?
Ciężko mi powiedzieć, ponieważ nie używałam innej do tego przepisu. Trzeba popróbować 🙂
A wersja z piekarnika?
Nie piekłam nigdy w piekarniku, więc dokładnie nie powiem. Myślę, że 15-20 minut w 200C będzie ok 😉
Wychodzi bardzo suche
Przez mąkę kokosową. Dlatego polecam podawanie z owocami lub konfiturą 🙂