Wskazówki
60 minut
3 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:187 kcal \ B-12 g \ T-10 g \ W-12 g \ BŁ-1 g
Składniki
- Serek homogen. naturalny – 1 opak. (400 g)
- Galaretka wiśniowa – 1 opakowanie (71 g)
- Galaretka cytrynowa – 1 opakowanie (71 g)
- Truskawki – 1,5 garści (90 g)
- Borówki – 1 garść (45 g)
Przygotowanie
- Galaretki zalej wrzątkiem. W opisie na opakowaniu jest 500ml wody na całą galaretkę. Zawsze daję 250ml, dzięki czemu galaretka jest sztywniejsza. Bardzo polecam taki sposób. Odstaw do przestudzenia (możesz wstawić do miski z zimną wodą, aby przyspieszyć studzenie)
- Kiedy galaretki już ostygną, galaretkę wiśniową zmiksuj z serkiem homogenizowanym i masę przełóż do salaterek. Odstaw je do lodówki lub do zamrażalnika.
- Kiedy masa z serka i galaretki lekko stężeje, poukładaj na wierzchu owoce i zalej drugą galaretką. Przełóż do lodówki na kilka godzin.
Serniczki na zimno z galaretką i owocami to pomysł na pyszny deser, który idealnie sprawdzi się latem jak i zimą. Fantastycznie smakuje z sezonowymi owocami, ale jeśli ich nie masz, mrożone też się nadadzą.
Witam a co zamiast serka homogenizoeanego mogę użyć?
Można dać mascarpone, ale deser będzie trochę bardziej kaloryczny lub ewentualnie jogurt grecki 🙂
Dzień dobry, czy deser można przechowywać w lodówce? Jak długo?
Można, trzymałabym do 2 dni. Tylko szczelnie zamknięte, żeby nie pochłaniały zapachów z lodówki 🙂