Wskazówki
5 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:130 kcal \ B-5 g \ T-4 g \ W-17 g \ BŁ-1 g
Składniki
- Kaszka manna – 2 łyżki (24 g)
- Mleko 3,2% – 1 i 1/4 szklanki (250 g)
- Cukier waniliowy domowy – 1 łyżeczka (5 g)
- Maliny – kilka sztuk
- Borówki – kilka sztuk
Przygotowanie
- Mleko wlej do garnuszka (najlepiej przepłukać go wcześniej wodą, dzięki temu kaszka nie będzie tak przywierać). Dodaj kaszę oraz domowy cukier waniliowy (lub inne słodzidło). Wymieszaj.
- Gotuj przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż kaszka zgęstnieje. Przelej do miseczek i przystrój owocami.
Kaszka manna na mleku to dla jednych przysmak dzieciństwa, dla innych kulinarny koszmar. Osobiście bardzo ją lubię 🙂 Możesz podać do niej owoce świeże, owoce ze słoika lub syrop.
i ktory to ten magiczny składnik bo nie widze
Gapa ze mnie i nie dopisałam 🙂 Dodaję jeszcze pastę waniliową. Niewielką ilość – 1/4 łyżeczki, ale sprawia, że taka kaszka smakuje jak panna cotta <3