Wskazówki
20 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 227 kcal \ B-13 g \ T-10 g \ W-24 g \ BŁ-7 g
Wartość odżywcza 100 g deseru: 83 kcal \ B-5 g \ T-3 g \ W-9 g \ BŁ-3 g
Składniki
- skyr waniliowy – 1 opakowanie (150 g)
- śliwki – 4 sztuki (200 g)
- cynamon – 1/3 łyżeczki
- erytrol – 1 łyżka (10 g)
- mleko 3,2% – 2/3 szklanki (150 g)
- nasiona chia – 2 łyżki (30 g)
- migdały – 8 sztuk (8 g)
Przygotowanie
- Do słoiczka wlej mleko, dodaj nasiona chia i odstaw na 20 minut. Następnie dodaj skyr i wymieszaj. Przełóż do pucharków (masę możesz przygotować dzień wcześniej).
- Śliwki oczyść i włóż do rondelka. Dodaj erytrol oraz 100 ml wody. Duś ok 10 minut, a pod koniec dodaj cynamon (takie śliwki możesz przygotować dzień wcześniej, a najlepiej zrobić większą ilość i zapasteryzować :)). Lekko przestudź.
- Duszone śliwki ułóż na jogurcie z chia i posyp siekanymi migdałami.
- *Skyr waniliowy zawiera cukier, jeśli go unikasz, możesz użyć skyr naturalny, ekstrakt waniliowy i trochę erytrolu.
Deser z chia i duszonymi śliwkami to pyszny pomysł na jesienne małe „co nieco”. Przygotowje się dość szybko i świetnie smakuje.