Śliwki Zapiekane pod Owsianą Kruszonką

4.7/5 - (Ocen: 3)
Śliwki zapiekane pod owsianą kruszonką

Wskazówki

30 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 350 kcal \ B-7 g \ T-15 g \ W-45 g \ BŁ-6 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 157 kcal \ B-3 g \ T-7 g \ W-20 g \ BŁ-3 g

Składniki

  • masło orzechowe – 3 łyżki (75 g)
  • miód – 2 łyżki (50 g)
  • płatki owsiane górskie – 1/2 szklanki (60 g)
  • mąka orkiszowa jasna – 4 łyżki (40 g)
  • wiórki kokosowe – 1 łyżka (6 g)
  • śliwki – 12 sztuk (660 g)
  • cynamon – 1 szczypta

Przygotowanie

  1. W kąpieli wodnej rozpuść miód i wymieszaj z masłem orzechowym.
  2. Gdy masa będzie płynna, wymieszaj z płatkami, mąką i wiórkami kokosowymi (najlepiej zrobić to za pomocą dłoni 🙂 ).
  3. W naczyniach żaroodpornych ułóż wydrążone śliwki, posyp cynamonem i kruszonką.
  4. Zapiekaj 15-20 minut w 180C, aż kruszonka delikatnie się zarumieni.
  5. Możesz podawać na ciepło np. z kleksem z jogurtu waniliowego. Smacznego!

Śliwki zapiekane pod owsiano-orzechową kruszonką to smaczny i szybki deser, który świetnie sprawdzi się w jesienne i zimowe wieczory 🙂 Nadają się też na słodkie śniadanie.

Znajdziesz w nim aż 40 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

4.7/5 - (Ocen: 3)

Dodaj komentarz