Wskazówki
30 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 350 kcal \ B-7 g \ T-15 g \ W-45 g \ BŁ-6 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 157 kcal \ B-3 g \ T-7 g \ W-20 g \ BŁ-3 g
Składniki
- masło orzechowe – 3 łyżki (75 g)
- miód – 2 łyżki (50 g)
- płatki owsiane górskie – 1/2 szklanki (60 g)
- mąka orkiszowa jasna – 4 łyżki (40 g)
- wiórki kokosowe – 1 łyżka (6 g)
- śliwki – 12 sztuk (660 g)
- cynamon – 1 szczypta
Przygotowanie
- W kąpieli wodnej rozpuść miód i wymieszaj z masłem orzechowym.
- Gdy masa będzie płynna, wymieszaj z płatkami, mąką i wiórkami kokosowymi (najlepiej zrobić to za pomocą dłoni 🙂 ).
- W naczyniach żaroodpornych ułóż wydrążone śliwki, posyp cynamonem i kruszonką.
- Zapiekaj 15-20 minut w 180C, aż kruszonka delikatnie się zarumieni.
- Możesz podawać na ciepło np. z kleksem z jogurtu waniliowego. Smacznego!
Śliwki zapiekane pod owsiano-orzechową kruszonką to smaczny i szybki deser, który świetnie sprawdzi się w jesienne i zimowe wieczory 🙂 Nadają się też na słodkie śniadanie.