
Wskazówki
10 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji z dodatkami: 271 kcal \ B-17 g \ T-4 g \ W-39 g \ BŁ-6 g
Wartość odżywcza 1 porcji bez dodatków: 207 kcal \ B-16 g \ T-3 g \ W-26 g \ BŁ-2 g
Wartość odżywcza 100 g samych placuszków: 102 kcal \ B-7 g \ T-1 g \ W-15 g \ BŁ-2 g
Składniki
- Skyr waniliowy – 1 opakowanie (200 g)
- Mąka orkiszowa jasna – 1/2 szklanki (70 g)
- Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka (4 g)
- Jajo – 1 sztuka (50 g)
Przykładowe dodatki
- Truskawki – 1 garść (70 g)
- Maliny – 1 garść (70 g)
- Borówki – 1 garść (50 g)
- Syrop z agawy – 1 łyżka (15 g)
Przygotowanie
- Do miski przełóż skyr, dosyp mąkę, dodaj proszek do pieczenia, jaja i wymieszaj dokładnie.
- Patelnię rozgrzej, przetrzyj niewielką ilością tłuszczu. Przy pomocy łyżki lub łyżeczki przekładaj porcje masy, rozpłaszcz lekko i smaż z obu stron, aż się zrumienią.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami. U nas najczęściej są to świeże owoce oraz syrop klonowy lub z agawy.
Placuszki na skyrze są szybkie w przygotowaniu, a przy tym świetnie smakują. To fantastyczny pomysł na śniadanie lub posiłek do szkoły dla dzieci i dorosłych.
Placuszki są pyszne i tak prosty skład plus przygotowanie że zajmuje to dosłownie chwilkę. Super
Bardzo się cieszę! 🙂 🙂
czy mozna dodać skyr naturalny i ewentualnie troszkę ksylitolu?
To już nie będzie ten sam smak, ale jak najbardziej można 🙂 Erytrol do posłodzenia też się sprawdzi.
szybkie i pyszne😁👍
Cieszę się, że smakują 🙂
czy mogę użyć zwykłej mąki pszennej?
Oczywiście 🙂 Z mąką pszenną też wyjdą 🙂
Czy mogę zamienić mąkę na migdałową czy zmieni to konsystencje?
Może zmienić 🙁
Dzień dobry, przepis wygląda pysznie, niedługo będę się zabierać za placuszki 🙂 Mam pytanie – skąd wybór mąki orkiszowej? Jest mniej kaloryczna lub zdrowsza niż zwykła pszenna?
Ma trochę więcej składników mineralnych, ale na spokojnie można ją wymienić na pszenną 🙂
jaką konsystencję mają mieć placuszki po usmażeniu? u mnie wyglądają na surowe, chyba coś źle robię.
Polecam smażyć je na niewielkiej mocy i pod przykryciem 🙂 Ciasto nie będzie surowe.