Wskazówki
10 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji z dodatkami: 271 kcal \ B-17 g \ T-4 g \ W-39 g \ BŁ-6 g
Wartość odżywcza 1 porcji bez dodatków: 207 kcal \ B-16 g \ T-3 g \ W-26 g \ BŁ-2 g
Wartość odżywcza 100 g samych placuszków: 102 kcal \ B-7 g \ T-1 g \ W-15 g \ BŁ-2 g
Składniki
- Skyr waniliowy – 1 opakowanie (200 g)
- Mąka orkiszowa jasna – 1/2 szklanki (70 g)
- Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka (4 g)
- Jajo – 1 sztuka (50 g)
Przykładowe dodatki
- Truskawki – 1 garść (70 g)
- Maliny – 1 garść (70 g)
- Borówki – 1 garść (50 g)
- Syrop z agawy – 1 łyżka (15 g)
Przygotowanie
- Do miski przełóż skyr, dosyp mąkę, dodaj proszek do pieczenia, jaja i wymieszaj dokładnie.
- Patelnię rozgrzej, przetrzyj niewielką ilością tłuszczu. Przy pomocy łyżki lub łyżeczki przekładaj porcje masy, rozpłaszcz lekko i smaż z obu stron, aż się zrumienią.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami. U nas najczęściej są to świeże owoce oraz syrop klonowy lub z agawy.
Placuszki na skyrze są szybkie w przygotowaniu, a przy tym świetnie smakują. To fantastyczny pomysł na śniadanie lub posiłek do szkoły dla dzieci i dorosłych.
Placuszki są pyszne i tak prosty skład plus przygotowanie że zajmuje to dosłownie chwilkę. Super
Bardzo się cieszę! 🙂 🙂
czy mozna dodać skyr naturalny i ewentualnie troszkę ksylitolu?
To już nie będzie ten sam smak, ale jak najbardziej można 🙂 Erytrol do posłodzenia też się sprawdzi.
szybkie i pyszne😁👍
Cieszę się, że smakują 🙂
czy mogę użyć zwykłej mąki pszennej?
Oczywiście 🙂 Z mąką pszenną też wyjdą 🙂
A jeżeli zmienię mąkę na tortową to czy zmieni to smak?😊
Nie, nadal będą pyszne 🙂
Czy mogę zamienić mąkę na migdałową czy zmieni to konsystencje?
Może zmienić 🙁
Dzień dobry, przepis wygląda pysznie, niedługo będę się zabierać za placuszki 🙂 Mam pytanie – skąd wybór mąki orkiszowej? Jest mniej kaloryczna lub zdrowsza niż zwykła pszenna?
Ma trochę więcej składników mineralnych, ale na spokojnie można ją wymienić na pszenną 🙂
jaką konsystencję mają mieć placuszki po usmażeniu? u mnie wyglądają na surowe, chyba coś źle robię.
Polecam smażyć je na niewielkiej mocy i pod przykryciem 🙂 Ciasto nie będzie surowe.
U mnie wyszła klucha, musiałam dolać pół szklanki mleka a i tak miałam grudy w cieście 👎
Przykro mi, widocznie na jakimś etapie przygotowania został popełniony błąd. Placuszki robię od lat i zawsze wychodzą…
mam 12 lat i zrobilem je juz 3 razy sa pszepyszne tylki ze zrobilem troche zdrowsza partie poniewaz uzylem maki orkiszowej pelno ziarnistej
Brawo! 🙂 Super, że już gotujesz i cieszę się, że placuszki smakowały!
dzień dobry, mam pytanie, czy zamiast tej mąki która jest w przepisie można użyć tortową. Zmieni to smak?😊
sama czasami używam tortową 🙂 I jest ok 🙂
Wyszły fantastyczne, w ogóle nie przywierały do patelni, ja dodałam troszkę erytrytolu, a jedną partię zrobiłam z gorzką czekoladą 80% 😀 W każdym wydaniu smakują świetnie.
Cudownie! W tygodniu wypróbuję wersję z czekoladą 🙂
Ciasta wychodzi bardzo mało więc zrobiłam cztery placki a to był blad. Polecam robić tak jak na zdjęciu czyli z 10 😅
hahah 🙂 Tak, może się wydawać że jest go niewiele, ale trochę rosną 😛 Mam nadzieję, że smakowały 🙂
Witam czy ma pani jakiś sprawdzony skyr waniliowy bez cukru taki naturalny ?
Nie znalazłam jeszcze skyra waniliowego bez cukru. Można wymieszać skyr naturalny z ekstraktem (nie aromatem) waniliowym i erytrolem 🙂
smażone na malutkiej mocy pod przykryciem. pychotka!
Cieszę się!! 🙂
Czy można użyć skyr pitny?
Nie wyjdą tak dobre 🙂
ten przepis sprawdza się również dla osób z io?
Tak, ale lepiej użyj mąki pełnoziarnistej. Do placuszków KONIECZNIE podaj owoce jagodowe: borówki, maliny, truskawki itp. 🙂
Czemu koniecznie jagodowe? Ja rozumiem, że mają niski ig, ale czy banan zielony(a w kazdym razie niedojrzały) nie może być?
Placuszki mi wyszły fajne, choć użyłam skyr truskawkowego (konczyl mi sie jego termin 😅) i mąki ryżowej (miałam w domu albo chlebową albo tortową 😆).
Bo owoce jagodowe są bombą antyoksydacyjną 🙂 Zawierają związki polifenolowe, które mają silne działanie przeciwzapalne. No i oczywiście niski IG. Zielony banan też się sprawdzi, ale placuszki już nie będą tak dobrze smakować, jak w połączeniu z owocami jagodowymi. Publikując tu przepisy muszę też kierować się smakiem 🙂
Pyszne:)
Cieszę się! 🙂
Czy te placuszki nadadzą się na kolację przy insulinooporności?
tak, ale polecam użyć skyr naturalny i wymieszać go z ekstraktem waniliowym oraz erytrolem. I najlepiej podać je z drobnymi owocami lub masłem orzechowym 🙂