Placuszki na Skyrze

3.9/5 - (Ocen: 308)
Placuszki na skyrze

Wskazówki

10 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji z dodatkami: 271 kcal \ B-17 g \ T-4 g \ W-39 g \ BŁ-6 g
Wartość odżywcza 1 porcji bez dodatków: 207 kcal \ B-16 g \ T-3 g \ W-26 g \ BŁ-2 g
Wartość odżywcza 100 g samych placuszków: 102 kcal \ B-7 g \ T-1 g \ W-15 g \ BŁ-2 g

Składniki

  • Skyr waniliowy – 1 opakowanie (200 g)
  • Mąka orkiszowa jasna – 1/2 szklanki (70 g)
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka (4 g)
  • Jajo – 1 sztuka (50 g)

Przykładowe dodatki

  • Truskawki – 1 garść (70 g)
  • Maliny – 1 garść (70 g)
  • Borówki – 1 garść (50 g)
  • Syrop z agawy – 1 łyżka (15 g)

Przygotowanie

  1. Do miski przełóż skyr, dosyp mąkę, dodaj proszek do pieczenia, jaja i wymieszaj dokładnie.
  2. Patelnię rozgrzej, przetrzyj niewielką ilością tłuszczu. Przy pomocy łyżki lub łyżeczki przekładaj porcje masy, rozpłaszcz lekko i smaż z obu stron, aż się zrumienią.
  3. Podawaj z ulubionymi dodatkami. U nas najczęściej są to świeże owoce oraz syrop klonowy lub z agawy.

Placuszki na skyrze są szybkie w przygotowaniu, a przy tym świetnie smakują. To fantastyczny pomysł na śniadanie lub posiłek do szkoły dla dzieci i dorosłych.

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

3.9/5 - (Ocen: 308)

36 komentarzy do “Placuszki na Skyrze”

  1. Dzień dobry, przepis wygląda pysznie, niedługo będę się zabierać za placuszki 🙂 Mam pytanie – skąd wybór mąki orkiszowej? Jest mniej kaloryczna lub zdrowsza niż zwykła pszenna?

    Odpowiedz
  2. Wyszły fantastyczne, w ogóle nie przywierały do patelni, ja dodałam troszkę erytrytolu, a jedną partię zrobiłam z gorzką czekoladą 80% 😀 W każdym wydaniu smakują świetnie.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz