Placuszki na skyrze

4,7/5 - (Liczba ocen: 6)
Placuszki na skyrze

Wskazówki

10 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji z dodatkami: 271 kcal \ B-17 g \ T-4 g \ W-39 g \ BŁ-6 g
Wartość odżywcza 1 porcji bez dodatków: 207 kcal \ B-16 g \ T-3 g \ W-26 g \ BŁ-7 g

Składniki

  • Skyr waniliowy – 1 opakowanie (200 g)
  • Mąka orkiszowa jasna – 1/2 szklanki (70 g)
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka (4 g)
  • Jajo – 1 sztuka (50 g)

Przykładowe dodatki

  • Truskawki – 1 garść (70 g)
  • Maliny – 1 garść (70 g)
  • Borówki – 1 garść (50 g)
  • Syrop z agawy – 1 łyżka (15 g)

Przygotowanie

  1. Do miski przełóż skyr, dosyp mąkę, dodaj proszek do pieczenia, jaja i wymieszaj dokładnie.
  2. Patelnię rozgrzej, przetrzyj niewielką ilością tłuszczu. Przy pomocy łyżki lub łyżeczki przekładaj porcje masy, rozpłaszcz lekko i smaż z obu stron, aż się zrumienią.
  3. Podawaj z ulubionymi dodatkami. U nas najczęściej są to świeże owoce oraz syrop klonowy lub z agawy.

Placuszki na skyrze są szybkie w przygotowaniu, a przy tym świetnie smakują. To fantastyczny pomysł na śniadanie lub posiłek do szkoły dla dzieci i dorosłych.

Szukasz prostych i zdrowych przepisów?

Zajrzyj na mój Instagram 🙂
Ponad 150tys. obserwatorów, masa kuchennych inspiracji i nie tylko!
instagram.com/odzywiajsiezdrowo

Oceń przepis

4,7/5 - (Liczba ocen: 6)

Dodaj komentarz

Item added to cart.
0 items - 0,00