Wskazówki
15 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 248 kcal \ B-5 g \ T-12 g \ W-29 g \ BŁ-4 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 182 kcal \ B-4 g \ T-9 g \ W-21 g \ BŁ-3 g
Składniki
- Truskawki – 2 garście (140 g)
- Nektarynka – 2 sztuki (230 g)
- Masło orzechowe – 3 łyżki (60 g)
- Syrop z agawy – 2 łyżki (30 g)
- Płatki owsiane górskie – 4 łyżki (40 g)
- Mąka orkiszowa jasna – 3 łyżki (40 g)
- Wiórki kokosowe – 1 łyżka (6 g)
Przygotowanie
- Owoce oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie wyłóż je w naczyniu żaroodpornym.
- W kąpieli wodnej połącz masło orzechowe i syrop z agawy (możesz go wymienić na miód, syrop klonowy lub syrop daktylowy). Wymieszaj z płatkami, mąką i wiórkami kokosowymi. Zrób to przy pomocy dłoni.
- Kruszonką posyp owoce i piecz ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
- Podawaj z lodami, keksem z jogurtu naturalnego lub bez niczego (chociaż wersja z lodami jest naj naj naj ).
Owoce pod kruszonką z płatków owsianych i masła orzechowego to pomysł na super szybki i przepyszny deser. Sprawdzi się zawsze wtedy, gdy mamy ochotę na małe „co nieco”. W towarzystwie ulubionych lodów staje się deserem rodem z najlepszych restauracji.