Mascarpone z Owocami

3.8/5 - (Ocen: 5)
Mascarpone z owocami

Wskazówki

15 minut + 1h
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji z owcami: 528 kcal \ B-6 g \ T-41 g \ W-35 g \ BŁ-4 g
Wartość odżywcza 1 porcji bez owoców: 501 kcal \ B-5 g \ T-41 g \ W-30 g \ BŁ-2 g

Składniki

  • Serek mascarpone – 1 opakowanie (250 g)
  • Śmietanka 30% – 1 opakowanie (200 g)
  • Cukier puder – 3 łyżki (30 g)
  • Limonka – 2 sztuki (200 g)
  • Mięta, świeża – 1 garść
  • Biszkopty – 12 sztuk (70 g)

Przykładowe dodatki

  • Truskawki – 1 garść (70 g)
  • Maliny – 1 garść (70 g)
  • Borówki – 1 garść (50 g)
  • Jeżyny – 1 garść (65 g)

Przygotowanie

  1. Zetrzyj skórkę z limonki (tylko zieloną część, biała daje za dużo goryczy!). Możesz wykorzystać jedną lub dwie sztuki. Jeśli lubisz bardziej wyraziste desery, to dwie sprawdzą się świetnie.
  2. Śmietankę i serek mascarpone ubij na puszystą masę. Dodaj cukier puder, skórkę i sok z limonki. Miksuj przez chwilę, dodaj bardzo drobno posiekane liście mięty. Miksuj jeszcze przez moment.
  3. W pucharkach wyłóż biszkopty, na nich masę z serka, owoce i kolejną warstwę biszkoptów, masy i owoców. Przystrój listkami mięty. Odstaw do lodówki na 2h i podawaj od razu.

Mascarpone z owocami to jeden z klasycznych deserów. Podkręciłam go delikatnie limonką i to był strzał w dziesiątkę. Jest pyszny!

Znajdziesz w nim aż 30 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

3.8/5 - (Ocen: 5)

Dodaj komentarz