Wskazówki
15 minut + 1h
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji z owcami: 528 kcal \ B-6 g \ T-41 g \ W-35 g \ BŁ-4 g
Wartość odżywcza 1 porcji bez owoców: 501 kcal \ B-5 g \ T-41 g \ W-30 g \ BŁ-2 g
Składniki
- Serek mascarpone – 1 opakowanie (250 g)
- Śmietanka 30% – 1 opakowanie (200 g)
- Cukier puder – 3 łyżki (30 g)
- Limonka – 2 sztuki (200 g)
- Mięta, świeża – 1 garść
- Biszkopty – 12 sztuk (70 g)
Przykładowe dodatki
- Truskawki – 1 garść (70 g)
- Maliny – 1 garść (70 g)
- Borówki – 1 garść (50 g)
- Jeżyny – 1 garść (65 g)
Przygotowanie
- Zetrzyj skórkę z limonki (tylko zieloną część, biała daje za dużo goryczy!). Możesz wykorzystać jedną lub dwie sztuki. Jeśli lubisz bardziej wyraziste desery, to dwie sprawdzą się świetnie.
- Śmietankę i serek mascarpone ubij na puszystą masę. Dodaj cukier puder, skórkę i sok z limonki. Miksuj przez chwilę, dodaj bardzo drobno posiekane liście mięty. Miksuj jeszcze przez moment.
- W pucharkach wyłóż biszkopty, na nich masę z serka, owoce i kolejną warstwę biszkoptów, masy i owoców. Przystrój listkami mięty. Odstaw do lodówki na 2h i podawaj od razu.
Mascarpone z owocami to jeden z klasycznych deserów. Podkręciłam go delikatnie limonką i to był strzał w dziesiątkę. Jest pyszny!