Wskazówki
Składniki
- Jajo – 4 sztuki (200 g)
- Erytrol – 3/4 szklanki (150 g)
- Cukier waniliowy domowy – 2 łyżeczki (10 g)
- Olej – 1/2 szklanki (100 g)
- Mąka orkiszowa jasna – 2 szklanki (240 g)
- Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka (4 g)
- Jabłko – 3 sztuki (450 g)
Przygotowanie
- Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia.
- Jaja (powinny być w temp. pokojowej) wybij do miski i ubij z erytrolem lub cukrem i cukrem waniliowym. Powinna powstać puszysta, błyszcząca masa (takie ubijanie zwykle trwa 8-10 minut).
- Następnie pomalutku wlewaj olej – nadal ubijaj.
- Przesianą mąkę stopniowo dodawaj i ubijaj na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia składników.
- Masę wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (ciasto można przygotować też w tortownicy).
- Na wierzchu ułóż pokrojone w plastry jabłka.
- Piecz w 180C przez 40-45 minut (u mnie pieczenie trwało 43 min.).
- Przed podaniem posyp pudrem z erytrolu lub cukrem pudrem.
Puszyste ciasto z jabłkami to jedno z najłatwiejszych ciast pod słońcem! Po upieczeniu pachnie nim w całym domu. Zachowuje świeżość przez kilka dni.
Wpis powstał w ramach projektu CuTE: Kultywowanie smaku Europy
Informacja o projekcie:
„CuTE: Kultywowanie smaku Europy” to kampania informacyjno-promocyjna prowadzona w latach 2019-2021 przez FruitVegetablesEUROPE (EUCOFEL) – Europejskie Stowarzyszenie Handlu Owocami i Warzywami. Ma ona na celu zmotywowanie Europejczyków do zmiany swoich nawyków konsumpcyjnych i prowadzenia bardziej zdrowego stylu życia. Polskie jabłka są jednym z głównych promowanych w kampanii produktów. Polskim partnerem projektu jest Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw (KZGPOiW).
Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej.
Więcej informacji o kampanii „CuTE: Kultywowanie smaku Europy” dostępnych jest w oficjalnym serwisie projektu: https://www.fruitvegetableseurope.eu/pl/.
Wygląda pysznie 🙂