Puszyste ciasto z jabłkami

4.9/5 - (45 votes)
Puszyste ciasto z jabłkami

Wskazówki

60 minut  16 kawałków
Wartość odżywcza 1 kawałka:
136 kcal \ B-4 g \ T-8 g \ W-21 g \ BŁ-2 g

Składniki

  • Jajo – 200 g (4 sztuki)
  • Erytrol – 150 g (3/4 szklanki)
  • Cukier waniliowy domowy – 10 g (2 łyżeczki)
  • Olej – 100 g (1/2 szklanki)
  • Mąka orkiszowa jasna – 240 g (2 szklanki)
  • Proszek do pieczenia – 4 g (1 łyżeczka)
  • Jabłko – 450 g (3 sztuki)

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia.
  2. Jaja (powinny być w temp. pokojowej) wybij do miski i ubij z erytrolem lub cukrem i cukrem waniliowym. Powinna powstać puszysta, błyszcząca masa (takie ubijanie zwykle trwa 8-10 minut).
  3. Następnie pomalutku wlewaj olej – nadal ubijaj.
  4. Przesianą mąkę stopniowo dodawaj i ubijaj na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia składników.
  5. Masę wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (ciasto można przygotować też w tortownicy).
  6. Na wierzchu ułóż pokrojone w plastry jabłka.
  7. Piecz w 180C przez 40-45 minut (u mnie pieczenie trwało 43 min.).
  8. Przed podaniem posyp pudrem z erytrolu lub cukrem pudrem.

Puszyste ciasto z jabłkami to jedno z najłatwiejszych ciast pod słońcem! Po upieczeniu pachnie nim w całym domu. Zachowuje świeżość przez kilka dni.

Wpis powstał w ramach projektu CuTE: Kultywowanie smaku Europy

Informacja o projekcie:
„CuTE: Kultywowanie smaku Europy” to kampania informacyjno-promocyjna prowadzona w latach 2019-2021 przez FruitVegetablesEUROPE (EUCOFEL) – Europejskie Stowarzyszenie Handlu Owocami i Warzywami. Ma ona na celu zmotywowanie Europejczyków do zmiany swoich nawyków konsumpcyjnych i prowadzenia bardziej zdrowego stylu życia. Polskie jabłka są jednym z głównych promowanych w kampanii produktów. Polskim partnerem projektu jest Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw (KZGPOiW).

Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej.

Więcej informacji o kampanii „CuTE: Kultywowanie smaku Europy” dostępnych jest w oficjalnym serwisie projektu: https://www.fruitvegetableseurope.eu/pl/.

belka - biale

Szukasz więcej prostych przepisów?

Zajrzyj na mój Instagram. Ponad 140tys. obserwatorów, masa kuchennych inspiracji i nie tylko :)
instagram.com/odzywiajsiezdrowo

Oceń przepis

4.9/5 - (45 votes)
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Iza
1 miesiąc temu

Wygląda pysznie 🙂

Item added to cart.
0 items - 0,00