Puszyste ciasto z jabłkami

4,9/5 - (Ocen: 47)
Puszyste ciasto z jabłkami

Wskazówki

60 minut
16 kawałków
Wartość odżywcza 1 kawałka:140 kcal \ B-4 g \ T-8 g \ W-22 g \ BŁ-1 g
Wartość odżywcza 100 g ciasta: 194 kcal \ B-5 g \ T-11 g \ W-31 g \ BŁ-2 g

Składniki

  • Jajo – 4 sztuki (200 g)
  • Erytrol – 3/4 szklanki (150 g)
  • Cukier waniliowy domowy – 2 łyżeczki (10 g)
  • Olej – 1/2 szklanki (100 g)
  • Mąka orkiszowa jasna – 2 szklanki (240 g)
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka (4 g)
  • Jabłko – 3 sztuki (450 g)

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia.
  2. Jaja (powinny być w temp. pokojowej) wybij do miski i ubij z erytrolem lub cukrem i cukrem waniliowym. Powinna powstać puszysta, błyszcząca masa (takie ubijanie zwykle trwa 8-10 minut).
  3. Następnie pomalutku wlewaj olej – nadal ubijaj.
  4. Przesianą mąkę stopniowo dodawaj i ubijaj na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia składników.
  5. Masę wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (ciasto można przygotować też w tortownicy).
  6. Na wierzchu ułóż pokrojone w plastry jabłka.
  7. Piecz w 180C przez 40-45 minut (u mnie pieczenie trwało 43 min.).
  8. Przed podaniem posyp pudrem z erytrolu lub cukrem pudrem.

Puszyste ciasto z jabłkami to jedno z najłatwiejszych ciast pod słońcem! Po upieczeniu pachnie nim w całym domu. Zachowuje świeżość przez kilka dni.

Wpis powstał w ramach projektu CuTE: Kultywowanie smaku Europy

Informacja o projekcie:
„CuTE: Kultywowanie smaku Europy” to kampania informacyjno-promocyjna prowadzona w latach 2019-2021 przez FruitVegetablesEUROPE (EUCOFEL) – Europejskie Stowarzyszenie Handlu Owocami i Warzywami. Ma ona na celu zmotywowanie Europejczyków do zmiany swoich nawyków konsumpcyjnych i prowadzenia bardziej zdrowego stylu życia. Polskie jabłka są jednym z głównych promowanych w kampanii produktów. Polskim partnerem projektu jest Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw (KZGPOiW).

Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej.

Więcej informacji o kampanii „CuTE: Kultywowanie smaku Europy” dostępnych jest w oficjalnym serwisie projektu: https://www.fruitvegetableseurope.eu/pl/.

belka - biale

Szukasz prostych i zdrowych przepisów?

Zajrzyj na mój Instagram 🙂
Ponad 150tys. obserwatorów, masa kuchennych inspiracji i nie tylko!
instagram.com/odzywiajsiezdrowo

Oceń przepis

4,9/5 - (Ocen: 47)

1 komentarz do “Puszyste ciasto z jabłkami”

Dodaj komentarz

Item added to cart.
0 items - 0,00