Wskazówki
60 minut
16 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji: 250 kcal \ B-5 g \ T-14 g \ W-25 g \ BŁ-1 g
Wartość odżywcza 100 g ciasta: 326 kcal \ B-6 g \ T-19 g \ W-33 g \ BŁ-2 g
Składniki
Ciasto
- jogurt naturalny – 1 kubeczek (180 g)
- mąka orkiszowa jasna – 3 kubeczki (330 g)
- proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki (6 g)
- cukier – 2/3 kubeczka (110 g)
- olej – 1 kubeczek (180 g)
- jajo – 3 sztuki (150 g)
- wiśnie – 3 garście (180 g)
Kruszonka
- mąka orkiszowa jasna – 3 łyżki (30 g)
- masło – 3 łyżki (30 g)
- cukier – 3 łyżki (30 g)
Przygotowanie
- Składniki MUSZĄ być w temperaturze pokojowej! Zacznij od przygotowania kruszonki i wydrylowania wiśni.
- Do miski przełóż wszystkie składniki poza wiśniami i wymieszaj delikatnie przy pomocy łyżki. Mieszaj tylko do połączenia składników.
- Masę przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Na wierzchu ułóż wydrylowane wiśnie i przygotowaną wcześniej kruszonkę.
- Piecz w 180C przez 45-50 minut.
- Przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem.
Ciasto jogurtowe „kubeczkowe” to jedno z najprostszych ciast. Pasuje do niego większość owoców. Jeśli używasz mrożone, przed wyłożeniem na wierzch, wymieszaj je z łyżką mąki ziemniaczanej.