Ciasto Jogurtowe z Kubeczka

2.7/5 - (Ocen: 8)
Ciasto jogurtowe z kubeczka

Wskazówki

60 minut
16 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji: 250 kcal \ B-5 g \ T-14 g \ W-25 g \ BŁ-1 g
Wartość odżywcza 100 g ciasta: 326 kcal \ B-6 g \ T-19 g \ W-33 g \ BŁ-2 g

Składniki

Ciasto

  • jogurt naturalny – 1 kubeczek (180 g)
  • mąka orkiszowa jasna – 3 kubeczki (330 g)
  • proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki (6 g)
  • cukier – 2/3 kubeczka (110 g)
  • olej – 1 kubeczek (180 g)
  • jajo – 3 sztuki (150 g)
  • wiśnie – 3 garście (180 g)

Kruszonka

  • mąka orkiszowa jasna – 3 łyżki (30 g)
  • masło – 3 łyżki (30 g)
  • cukier – 3 łyżki (30 g)

Przygotowanie

  1. Składniki MUSZĄ być w temperaturze pokojowej! Zacznij od przygotowania kruszonki i wydrylowania wiśni.
  2. Do miski przełóż wszystkie składniki poza wiśniami i wymieszaj delikatnie przy pomocy łyżki. Mieszaj tylko do połączenia składników.
  3. Masę przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Na wierzchu ułóż wydrylowane wiśnie i przygotowaną wcześniej kruszonkę.
  5. Piecz w 180C przez 45-50 minut.
  6. Przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem.

Ciasto jogurtowe „kubeczkowe” to jedno z najprostszych ciast. Pasuje do niego większość owoców. Jeśli używasz mrożone, przed wyłożeniem na wierzch, wymieszaj je z łyżką mąki ziemniaczanej.

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

2.7/5 - (Ocen: 8)

Dodaj komentarz