Wskazówki
40 minut
15 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki: 124 kcal \ B-5 g \ T-7 g \ W-10 g \ BŁ-1 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 168 kcal \ B-7 g \ T-9 g \ W-14 g \ BŁ-1 g
Składniki
- kurczak, filet z piersi – 1 sztuka (200 g)
- oliwa – 1 łyżka (10 g)
- papryka słodka – 1/2 łyżeczki
- papryka ostra – 1/4 łyżeczki
- sól – do smaku
- pieprz – do smaku
- cebula – 1 sztuka (120 g)
- pieczarki – 1/2 opakowania (250 g)
- oliwa – 1 łyżka (10 g)
- sos kielecki cygański – 1 opakowanie (200 g)
- ciasto francuskie – 1 opakowanie (275 g)
- ser cheddar, tarty – 2 garście (40 g)
Przygotowanie
- Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć drobno pokrojonego kurczaka, dopraw papryką słodką, ostrą, solą i pieprzem. Smaż, aż się zetnie i odłóż na talerz.
- Na tę samą patelnię dolej oliwę, wrzuć cebulę i podsmażaj chwilę. Gdy lekko zmięknie dodaj pokrojone pieczarki. Dopraw solą i pieprzem. Kiedy będą miękkie, dodaj kurczaka oraz sos cygański i zagotuj. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
- Ciasto francuskie rozwiń i podziel na kwadraty lub prostokąty. Na każdym kawałku wyłóż odrobinę sera i dodaj łyżkę kurczaka w sosie. Zlep ciasto formując rożki, ułóż na papierze do pieczenia, lekko natnij na zawnątrz i posmaruj rozbitym jajem.
- Piecz w 200C przez 20-25 minut. Rożki są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Rożki z kurczakiem i pieczarkami w sosie cygańskim świetnie sprawdzą się podczas spotkań w większym gronie.