Ciasto Francuskie z Kurczakiem i Pieczarkami w Sosie Cygańskim

4.7/5 - (Ocen: 4)
Ciasto francuskie z kurczakiem i pieczarkami w sosie cygańskim

Wskazówki

40 minut
15 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki: 124 kcal \ B-5 g \ T-7 g \ W-10 g \ BŁ-1 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 168 kcal \ B-7 g \ T-9 g \ W-14 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • kurczak, filet z piersi – 1 sztuka (200 g)
  • oliwa – 1 łyżka (10 g)
  • papryka słodka – 1/2 łyżeczki
  • papryka ostra – 1/4 łyżeczki
  • sól – do smaku
  • pieprz – do smaku
  • cebula – 1 sztuka (120 g)
  • pieczarki – 1/2 opakowania (250 g)
  • oliwa – 1 łyżka (10 g)
  • sos kielecki cygański – 1 opakowanie (200 g)
  • ciasto francuskie – 1 opakowanie (275 g)
  • ser cheddar, tarty – 2 garście (40 g)

Przygotowanie

  1. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć drobno pokrojonego kurczaka, dopraw papryką słodką, ostrą, solą i pieprzem. Smaż, aż się zetnie i odłóż na talerz.
  2. Na tę samą patelnię dolej oliwę, wrzuć cebulę i podsmażaj chwilę. Gdy lekko zmięknie dodaj pokrojone pieczarki. Dopraw solą i pieprzem. Kiedy będą miękkie, dodaj kurczaka oraz sos cygański i zagotuj. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
  3. Ciasto francuskie rozwiń i podziel na kwadraty lub prostokąty. Na każdym kawałku wyłóż odrobinę sera i dodaj łyżkę kurczaka w sosie. Zlep ciasto formując rożki, ułóż na papierze do pieczenia, lekko natnij na zawnątrz i posmaruj rozbitym jajem.
  4. Piecz w 200C przez 20-25 minut. Rożki są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Rożki z kurczakiem i pieczarkami w sosie cygańskim świetnie sprawdzą się podczas spotkań w większym gronie.

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

4.7/5 - (Ocen: 4)

Dodaj komentarz