Wskazówki
30 minut
28 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki: 99 kcal \ B-4 g \ T-5 g \ W-10 g \ BŁ-1 g
Składniki
Farsz
- Kurczak, filet z piersi – 2 sztuki (300 g)
- Oliwa – 1 łyżka (10 g)
- Przyprawa fajita – 2 łyżeczki (8 g)
- Cebula czerwona – 2 sztuki (240 g)
- Papryka czerwona – 1/2 sztuki (115 g)
- Kukurydza konserwowa – 1 puszka (150 g)
- Papryczka jalapeno – 1 łyżka (15 g)
- Salsa meksykańska – 1 puszka (215 g)
- Kolendra, świeża – 1 łyżeczka (1 g)
Ciasto
- Mąka pszenna – 2 i 1/4 szklanki (300 g)
- Olej – 1/2 szklanki (100 g)
- Drożdże, instant – 1 opakowanie (7 g)
- Woda, gorąca – 1/3 szklanki (90 g)
- Sól – 1 płaska łyżeczka (4 g)
- Jajo – 1 sztuka (50 g)
Przygotowanie
- *Pierś kurczaka zmiel lub bardzo drobno pokrój. Wymieszaj z przyprawą Fajita.
- Cebulę pokrój drobniutko i podsmaż na oliwie lub oleju. Dodaj mięso i smaż przez chwilę. Dorzuć pokrojone jalapeno (jeśli nie lubisz bardzo ostrych dań, możesz pominąć), paprykę oraz odsączoną kukurydzę. Smaż przez chwilę i dodaj salsę meksykańską. Gotuj, aż odparuje nadmiar płynu.
- Dodaj posiekaną kolendrę (możesz pominąć), wymieszaj i odstaw do lekkiego przestudzenia.
- Przygotuj ciasto: do miski dodaj mąkę, drożdże i sól. Wymieszaj. Dodaj olej i gorącą wodę. Zagnieć porządnie dłonią i odstaw na 30-40 minut. Ciasto rozwałkuj, wytnij krążki i nałóż farsz. Zlep brzegi i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wierzch pierożków możesz posmarować rozbitym jajem lub oliwą. Piecz 25 min w 180C.
- Podawaj z salsą pomidorową lub salsą serową. Jeśli zostanie Ci trochę farszu, możesz upiec pierożki z ciasta francuskiego lub zjeść z ryżem.
*zamiast kurczaka możesz wykorzystać mieloną wołowinę
Pieczone pikantne pierogi z kurczakiem i papryką smakują przepysznie! Świetnie sprawdzą się jako przekąska na Sylwestra lub podczas spotkań ze znajomymi. W daniu nie ma produktów mlecznych, więc nadaje się dla osób na diecie eliminacyjnej.