Pieczone Pikantne Pierogi z Kurczakiem i Papryką

4.3/5 - (Ocen: 3)
Pieczone pikantne pierogi z kurczakiem i papryką

Wskazówki

30 minut
28 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki: 99 kcal \ B-4 g \ T-5 g \ W-10 g \ BŁ-1 g

Składniki

Farsz

  • Kurczak, filet z piersi – 2 sztuki (300 g)
  • Oliwa – 1 łyżka (10 g)
  • Przyprawa fajita – 2 łyżeczki (8 g)
  • Cebula czerwona – 2 sztuki (240 g)
  • Papryka czerwona – 1/2 sztuki (115 g)
  • Kukurydza konserwowa – 1 puszka (150 g)
  • Papryczka jalapeno – 1 łyżka (15 g)
  • Salsa meksykańska – 1 puszka (215 g)
  • Kolendra, świeża – 1 łyżeczka (1 g)

Ciasto

  • Mąka pszenna – 2 i 1/4 szklanki (300 g)
  • Olej – 1/2 szklanki (100 g)
  • Drożdże, instant – 1 opakowanie (7 g)
  • Woda, gorąca – 1/3 szklanki (90 g)
  • Sól – 1 płaska łyżeczka (4 g)
  • Jajo – 1 sztuka (50 g)

Przygotowanie

  1. *Pierś kurczaka zmiel lub bardzo drobno pokrój. Wymieszaj z przyprawą Fajita.
  2. Cebulę pokrój drobniutko i podsmaż na oliwie lub oleju. Dodaj mięso i smaż przez chwilę. Dorzuć pokrojone jalapeno (jeśli nie lubisz bardzo ostrych dań, możesz pominąć), paprykę oraz odsączoną kukurydzę. Smaż przez chwilę i dodaj salsę meksykańską. Gotuj, aż odparuje nadmiar płynu.
  3. Dodaj posiekaną kolendrę (możesz pominąć), wymieszaj i odstaw do lekkiego przestudzenia.
  4. Przygotuj ciasto: do miski dodaj mąkę, drożdże i sól. Wymieszaj. Dodaj olej i gorącą wodę. Zagnieć porządnie dłonią i odstaw na 30-40 minut. Ciasto rozwałkuj, wytnij krążki i nałóż farsz. Zlep brzegi i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Wierzch pierożków możesz posmarować rozbitym jajem lub oliwą. Piecz 25 min w 180C.
  6. Podawaj z salsą pomidorową lub salsą serową. Jeśli zostanie Ci trochę farszu, możesz upiec pierożki z ciasta francuskiego lub zjeść z ryżem.

    *zamiast kurczaka możesz wykorzystać mieloną wołowinę

Pieczone pikantne pierogi z kurczakiem i papryką smakują przepysznie! Świetnie sprawdzą się jako przekąska na Sylwestra lub podczas spotkań ze znajomymi. W daniu nie ma produktów mlecznych, więc nadaje się dla osób na diecie eliminacyjnej.

Znajdziesz w nim aż 30 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

4.3/5 - (Ocen: 3)

Dodaj komentarz