Ciasto Francuskie ze Szpinakiem

4.1/5 - (Ocen: 11)
Ciasto francuskie ze szpinakiem

Wskazówki

20+20 minut
13 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki:120 kcal \ B-3 g \ T-8 g \ W-10 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • Masło klarowane – 1 łyżeczka (10 g)
  • Cebula – 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek – 2 ząbki (13 g)
  • Szpinak, świeży – 1 opakowanie (200 g)
  • Pieprz – do smaku
  • Sól – do smaku
  • Gałka muszkatołowa – 1/4 łyżeczki
  • Suszone pomidory w oleju – 5 plastrów (40 g)
  • Ciasto francuskie – 1 opakowanie (275 g)
  • Ser sałatkowy a’la feta – 1/3 opak. (90 g)
  • Suszone pomidory z czos. – 1/2 łyżeczki

Przygotowanie

  1. Ciasto francuskie podziel na 18 kawałków, ser sałatkowy pokrój w kostkę. Cebulę pokrój drobno, czosnek przeciśnij przez praskę, a szpinak posiekaj.
  2. Na patelni rozgrzej masło klarowane lub oliwę, wrzuć cebulę z czosnkiem i lekko zeszklij. Dodaj posiekany szpinak. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Kiedy szpinak już zwiędnie, dodaj pokrojone suszone pomidory i przesmaż chwilę razem.
  3. Na cieście wyłóż zawartość patelni, na każdym kawałku połóż kilka kosteczek sera sałatkowego. Wszystko lekko oprósz pieprzem i suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią.
  4. Piecz w 200C przez 20-22 minuty. Zjedz na ciepło lub zimno

Ciasto francuskie ze szpinakiem to fantastyczny pomysł na szybką przekąskę, która sprawdzi się podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi.

Smażenie cebuli
Dodawanie szpinaku
Dodawanie suszonych pomidorów
Farsz do ciasta francuskiego ze szpinakiem
Pokrojenie ciasta francuskiego na kawałki
Przygotowanie ciasta francuskiego ze szpinakiem

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

4.1/5 - (Ocen: 11)

Dodaj komentarz