Ciasto francuskie ze szpinakiem

Ciasto francuskie ze szpinakiem

Wskazówki

20+20 minut  13 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki:
120 kcal \ B-3 g \ T-8 g \ W-10 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • Masło klarowane – 10 g (1 łyżeczka)
  • Cebula – 100 g (1 sztuka)
  • Czosnek – 13 g (2 ząbki)
  • Szpinak, świeży – 200 g (1 opakowanie)
  • Pieprz – do smaku
  • Sól – do smaku
  • Gałka muszkatołowa – 1/4 łyżeczki
  • Suszone pomidory w oleju – 40 g (5 plastrów)
  • Ciasto francuskie – 275 g (1 opakowanie)
  • Ser sałatkowy a’la feta – 90 g (1/3 opakowania)
  • Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią – 1/2 łyżeczki

Przygotowanie

  1. Ciasto francuskie podziel na 18 kawałków, ser sałatkowy pokrój w kostkę. Cebulę pokrój drobno, czosnek przeciśnij przez praskę, a szpinak posiekaj.
  2. Na patelni rozgrzej masło klarowane lub oliwę, wrzuć cebulę z czosnkiem i lekko zeszklij. Dodaj posiekany szpinak. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Kiedy szpinak już zwiędnie, dodaj pokrojone suszone pomidory i przesmaż chwilę razem.
  3. Na cieście wyłóż zawartość patelni, na każdym kawałku połóż kilka kosteczek sera sałatkowego. Wszystko lekko oprósz pieprzem i suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią.
  4. Piecz w 200C przez 20-22 minuty. Zjedz na ciepło lub zimno

Ciasto francuskie ze szpinakiem to fantastyczny pomysł na szybką przekąskę, która sprawdzi się podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi.

Smażenie cebuli
Dodawanie szpinaku
Dodawanie suszonych pomidorów
Farsz do ciasta francuskiego ze szpinakiem
Pokrojenie ciasta francuskiego na kawałki
Przygotowanie ciasta francuskiego ze szpinakiem

Nie masz pomysłu na zdrowe śniadania?

Ten eBook to zbiór 40 szybkich, pysznych i zdrowych pomysłów na śniadania!

Większość przygotowuje się do 15-20 minut, więc są idealne dla Osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Produkty w przepisach są ogólnodostępne i kupisz je większości sklepów :)

Chcesz zobaczyć 3 bezpłatne przepisy z tego eBooka? Zapisz się na listę zainteresowanych!

E-book Zdrowe i pyszne śniadania

Przejdź do sklepu →

Oceń przepis

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Item added to cart.
0 items - 0,00