
Wskazówki
20+20 minut
13 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki:120 kcal \ B-3 g \ T-8 g \ W-10 g \ BŁ-1 g
Składniki
- Masło klarowane – 1 łyżeczka (10 g)
- Cebula – 1 sztuka (100 g)
- Czosnek – 2 ząbki (13 g)
- Szpinak, świeży – 1 opakowanie (200 g)
- Pieprz – do smaku
- Sól – do smaku
- Gałka muszkatołowa – 1/4 łyżeczki
- Suszone pomidory w oleju – 5 plastrów (40 g)
- Ciasto francuskie – 1 opakowanie (275 g)
- Ser sałatkowy a’la feta – 1/3 opak. (90 g)
- Suszone pomidory z czos. – 1/2 łyżeczki
Przygotowanie
- Ciasto francuskie podziel na 18 kawałków, ser sałatkowy pokrój w kostkę. Cebulę pokrój drobno, czosnek przeciśnij przez praskę, a szpinak posiekaj.
- Na patelni rozgrzej masło klarowane lub oliwę, wrzuć cebulę z czosnkiem i lekko zeszklij. Dodaj posiekany szpinak. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Kiedy szpinak już zwiędnie, dodaj pokrojone suszone pomidory i przesmaż chwilę razem.
- Na cieście wyłóż zawartość patelni, na każdym kawałku połóż kilka kosteczek sera sałatkowego. Wszystko lekko oprósz pieprzem i suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią.
- Piecz w 200C przez 20-22 minuty. Zjedz na ciepło lub zimno
Ciasto francuskie ze szpinakiem to fantastyczny pomysł na szybką przekąskę, która sprawdzi się podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi.





