Wskazówki
30 minut
6 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji: 322 kcal \ B-11 g \ T-24 g \ W-14 g \ BŁ-1 g
Wartość odżywcza 100 g tarty: 206 kcal \ B-7 g \ T-15 g \ W-9 g \ BŁ-1 g
Składniki
- ciasto francuskie – 2/3 opakowania (180 g)
- szparagi – 1 garść (200 g)
- ser feta – 1/4 opakowania (50 g)
- szynka szwarcwaldzka – 3 plastry (33 g)
- śmietanka 30% – 1 opakowanie (200 g)
- jajo – 2 sztuki (100 g)
- sól – 1 szczypta
- pieprz – 1 szczypta
- gałka muszkatołowa – 1 szczypta
- ser grana padano, tarty – 2 łyżki (25 g)
- pomidorki koktajlowe – 1 garść (100 g)
- ser mozzarella, tarty – 2 garście (50 g)
Przygotowanie
- Ciasto francuskie ułóż w prostokątnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Szparagi oczyść, usuń zdrewniałe końce i pokrój na kawałki. Ułóż na cieście.
- Ser feta pokrusz i posyp szparagi.
- Szynkę pokrój na kawałki i porozrzucaj po szparagach.
- W kubeczku rozbij jaja, śmietankę, przyprawy i ser grana padano. Wylej na szparagi.
- Na wierzchu powciskaj poprzekrajane pomidorki koktajlowe i posyp tartym serem.
- Piecz w 180C przez około 30-35 minut.
Tarta ze szparagami na cieście francuskim, to pomysł na szybki, pyszny i efektowny posiłek 🙂 Sprawdzi się zarówno jako obiad, kolacja, jak i imprezowa przekąska.