Tarta ze Szparagami

4.5/5 - (Ocen: 2)
Tarta ze szparagami

Wskazówki

30 minut
6 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji: 322 kcal \ B-11 g \ T-24 g \ W-14 g \ BŁ-1 g
Wartość odżywcza 100 g tarty: 206 kcal \ B-7 g \ T-15 g \ W-9 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • ciasto francuskie – 2/3 opakowania (180 g)
  • szparagi – 1 garść (200 g)
  • ser feta – 1/4 opakowania (50 g)
  • szynka szwarcwaldzka – 3 plastry (33 g)
  • śmietanka 30% – 1 opakowanie (200 g)
  • jajo – 2 sztuki (100 g)
  • sól – 1 szczypta
  • pieprz – 1 szczypta
  • gałka muszkatołowa – 1 szczypta
  • ser grana padano, tarty – 2 łyżki (25 g)
  • pomidorki koktajlowe – 1 garść (100 g)
  • ser mozzarella, tarty – 2 garście (50 g)

Przygotowanie

  1. Ciasto francuskie ułóż w prostokątnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Szparagi oczyść, usuń zdrewniałe końce i pokrój na kawałki. Ułóż na cieście.
  3. Ser feta pokrusz i posyp szparagi.
  4. Szynkę pokrój na kawałki i porozrzucaj po szparagach.
  5. W kubeczku rozbij jaja, śmietankę, przyprawy i ser grana padano. Wylej na szparagi.
  6. Na wierzchu powciskaj poprzekrajane pomidorki koktajlowe i posyp tartym serem.
  7. Piecz w 180C przez około 30-35 minut.

Tarta ze szparagami na cieście francuskim, to pomysł na szybki, pyszny i efektowny posiłek 🙂 Sprawdzi się zarówno jako obiad, kolacja, jak i imprezowa przekąska.

Znajdziesz w nim aż 30 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

4.5/5 - (Ocen: 2)

Dodaj komentarz