Wskazówki
30 minut
15 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki:124 kcal \ B-4 g \ T-8 g \ W-8 g \ BŁ-1 g
Składniki
- Ciasto francuskie – 1 opakowanie (275 g)
- Szparagi – 15 sztuk (450 g)
- Oliwa – 4 łyżki (40 g)
- Płatki chilli – 1/2 łyżeczki
- Sól – do smaku
- Pieprz – do smaku
- Szynka Prosciutto – 8 plastrów (120 g)
- Jajo – 1/2 sztuki (25 g)
- Sezam, nasiona – 1 łyżeczka (5 g)
Przygotowanie
- Szparagi oczyść, wymieszaj z oliwą, solą, pieprzem i chili.
- Ciasto francuskie rozłóż i pokrój na kwadraty (u mnie wyszło 15 kwadratów).
- Na cieście ułóż połówki plastrów szynki (można wymienić na szwarcwaldzką).
- Na szynce ułóż po ukosie po przyprawionym szparagu. Zawiń samą szynkę, posyp serem i na środku sklej ciasto.
- Postępuj tak do momentu, aż skończy się ciasto.
- Wierzch posmaruj roztrzepanym jajem i posyp sezamem.
- Piecz 15-20 min w 220C.
Szparagi w cieście francuskim to pomysł na szybką i przepyszną przekąskę, która świetnie sprawdzi się podczas spotkań rodzinnych lub w gronie znajomych.