Szparagi w cieście francuskim

Szparagi w cieście francuskim

Wskazówki

30 minut   15 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki:
125 kcal \ B-4 g \ T-8 g \ W-8 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • Ciasto francuskie – 275 g (1 opakowanie)
  • Szparagi – 450 g (15 sztuk)
  • Oliwa – 40 g (4 łyżki)
  • Płatki chilli – 1/2 łyżeczki
  • Sól – do smaku
  • Pieprz – do smaku
  • Szynka Prosciutto – 120 g (8 plastrów)
  • Jajo – 25 g (1/2 sztuki)
  • Sezam, nasiona – 5 g (1 łyżeczka)

Przygotowanie

  1. Szparagi oczyść, wymieszaj z oliwą, solą, pieprzem i chili.
  2. Ciasto francuskie rozłóż i pokrój na kwadraty (u mnie wyszło 15 kwadratów).
  3. Na cieście ułóż połówki plastrów szynki (można wymienić na szwarcwaldzką).
  4. Na szynce ułóż po ukosie po przyprawionym szparagu. Zawiń samą szynkę, posyp serem i na środku sklej ciasto.
  5. Postępuj tak do momentu, aż skończy się ciasto.
  6. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajem i posyp sezamem.
  7. Piecz 15-20 min w 220C.

Szparagi w cieście francuskim to pomysł na szybką i przepyszną przekąskę, która świetnie sprawdzi się podczas spotkań rodzinnych lub w gronie znajomych.

Nie masz pomysłu na zdrowe śniadania?

Ten eBook to zbiór 40 szybkich, pysznych i zdrowych pomysłów na śniadania!

Większość przygotowuje się do 15-20 minut, więc są idealne dla Osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Produkty w przepisach są ogólnodostępne i kupisz je większości sklepów :)

Chcesz zobaczyć 3 bezpłatne przepisy z tego eBooka? Zapisz się na listę zainteresowanych!

E-book Zdrowe i pyszne śniadania

Przejdź do sklepu →

Oceń przepis

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Item added to cart.
0 items - 0,00