Szparagi w cieście francuskim

5/5 - (Ocen: 1)
Szparagi w cieście francuskim

Wskazówki

30 minut
15 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki:124 kcal \ B-4 g \ T-8 g \ W-8 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • Ciasto francuskie – 1 opakowanie (275 g)
  • Szparagi – 15 sztuk (450 g)
  • Oliwa – 4 łyżki (40 g)
  • Płatki chilli – 1/2 łyżeczki
  • Sól – do smaku
  • Pieprz – do smaku
  • Szynka Prosciutto – 8 plastrów (120 g)
  • Jajo – 1/2 sztuki (25 g)
  • Sezam, nasiona – 1 łyżeczka (5 g)

Przygotowanie

  1. Szparagi oczyść, wymieszaj z oliwą, solą, pieprzem i chili.
  2. Ciasto francuskie rozłóż i pokrój na kwadraty (u mnie wyszło 15 kwadratów).
  3. Na cieście ułóż połówki plastrów szynki (można wymienić na szwarcwaldzką).
  4. Na szynce ułóż po ukosie po przyprawionym szparagu. Zawiń samą szynkę, posyp serem i na środku sklej ciasto.
  5. Postępuj tak do momentu, aż skończy się ciasto.
  6. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajem i posyp sezamem.
  7. Piecz 15-20 min w 220C.

Szparagi w cieście francuskim to pomysł na szybką i przepyszną przekąskę, która świetnie sprawdzi się podczas spotkań rodzinnych lub w gronie znajomych.

Banner newsletter Banner newsletter

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz

Item added to cart.
0 items - 0,00