
Wskazówki
50 minut
24 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji: 118 kcal \ B-6 g \ T-6 g \ W-9 g \ BŁ-1 g
Składniki
- kurczak, filet z piersi – 2 sztuki (500 g)
- olej – 2 łyżki (20 g)
- cebula czerwona – 1 sztuka (60 g)
- papryka czerwona – 1 sztuka (190 g)
- papryka zielona – 1 sztuka (140 g)
- pomidor malinowy – 1 sztuka (210 g)
- papryczka jalapeno czerwona – 1 łyżka (15 g)
- papryka słodka – 1 łyżeczka (4 g)
- papryczka chilli – 1/4 łyżeczki
- sól – 1/3 łyżeczki
- pieprz – 1/3 łyżeczki
- cebula suszona – 1/2 łyżeczki
- czosnek granulowany – 1/3 łyżeczki
- oregano – 1/2 łyżeczki
- bulion domowy – 2/3 szklanki (132 g)
- muszle do taco – 2 opakowania (300 g)
- ser cheddar, tarty – 2 garście (40 g)
- awokado – 1 sztuka (140 g)
- pietruszka, natka – 1 łyżka (12 g)
- sos sriracha mayoo – 4 łyżki (40 g)
Przygotowanie
- Piersi kurczaka oczyść, przełóż do garnka, wlej wodę i gotuj około 20 minut. Przełóż na talerz lub deskę i poszarp przy pomocy dwóch widelców. Odstaw.
- Na oleju podsmaż drobno pokrojoną cebulę. Dodaj pokrojoną drobno paprykę czerwoną i zieloną. Smaż, aż zmiękną.
- Pomidora sparz, zdejmij skórę i pokroj na kawałki. Wrzuć na patelnię z papryką.
- Dodaj posiekane drobno papryczki jalapeno oraz szarpanego kurczaka.
- Dopraw porządnie, dodaj bulion i gotuj chwilę. W razie potrzeby jeszcze dopraw.
- Muszle ułóż w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia. Dodaj kurczaka, ser i zapiecz 3 minuty w 180C
- Dodaj dodatki i zjedz ze smakiem.
Tacos z szarpanym kurczakiem i dodatkami to świetny pomysł na przekąskę imprezową. Świetnie smakują na ciepło i na zimno.