Chrupiące Tacos z Szarpanym Kurczakiem

5/5 - (Ocen: 2)
Chrupiące tacos z szarpanym kurczakiem

Wskazówki

50 minut
24 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji: 118 kcal \ B-6 g \ T-6 g \ W-9 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • kurczak, filet z piersi – 2 sztuki (500 g)
  • olej – 2 łyżki (20 g)
  • cebula czerwona – 1 sztuka (60 g)
  • papryka czerwona – 1 sztuka (190 g)
  • papryka zielona – 1 sztuka (140 g)
  • pomidor malinowy – 1 sztuka (210 g)
  • papryczka jalapeno czerwona – 1 łyżka (15 g)
  • papryka słodka – 1 łyżeczka (4 g)
  • papryczka chilli – 1/4 łyżeczki
  • sól – 1/3 łyżeczki
  • pieprz – 1/3 łyżeczki
  • cebula suszona – 1/2 łyżeczki
  • czosnek granulowany – 1/3 łyżeczki
  • oregano – 1/2 łyżeczki
  • bulion domowy – 2/3 szklanki (132 g)
  • muszle do taco – 2 opakowania (300 g)
  • ser cheddar, tarty – 2 garście (40 g)
  • awokado – 1 sztuka (140 g)
  • pietruszka, natka – 1 łyżka (12 g)
  • sos sriracha mayoo – 4 łyżki (40 g)

Przygotowanie

  1. Piersi kurczaka oczyść, przełóż do garnka, wlej wodę i gotuj około 20 minut. Przełóż na talerz lub deskę i poszarp przy pomocy dwóch widelców. Odstaw.
  2. Na oleju podsmaż drobno pokrojoną cebulę. Dodaj pokrojoną drobno paprykę czerwoną i zieloną. Smaż, aż zmiękną.
  3. Pomidora sparz, zdejmij skórę i pokroj na kawałki. Wrzuć na patelnię z papryką.
  4. Dodaj posiekane drobno papryczki jalapeno oraz szarpanego kurczaka.
  5. Dopraw porządnie, dodaj bulion i gotuj chwilę. W razie potrzeby jeszcze dopraw.
  6. Muszle ułóż w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia. Dodaj kurczaka, ser i zapiecz 3 minuty w 180C
  7. Dodaj dodatki i zjedz ze smakiem.

Tacos z szarpanym kurczakiem i dodatkami to świetny pomysł na przekąskę imprezową. Świetnie smakują na ciepło i na zimno.

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 2)

Dodaj komentarz