Kurczak w Cieście Kokosowym

4.7/5 - (Ocen: 6)
Kurczak w cieście kokosowym

Wskazówki

30 minut
6 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji z dodatkami: 610 kcal \ B-30 g \ T-18 g \ W-80 g \ BŁ-7 g
Wartość odżywcza 1 porcji bez dodatków: 286 kcal \ B-23 g \ T-11 g \ W-23 g \ BŁ-2 g
Wartość odżywcza 100 g kurczaka: 167 kcal \ B-13 g \ T-7 g \ W-13 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • kurczak, filet z piersi – 2 sztuki (500 g)
  • sól – 1 szczypta
  • pieprz – 1 szczypta
  • jajo – 1 sztuka (50 g)
  • cukier – 1 łyżeczka (3 g)
  • sól – 1/2 łyżeczki (3 g)
  • woda – 1 szklanka (220 g)
  • mąka pszenna – 170 g
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • wiórki kokosowe – 10 łyżek (50 g)
  • mąka pszenna – 1 łyżka (10 g)

Przykładowe dodatki

Przygotowanie

  1. Kurczaka pokrój na kawałki, dopraw solą, pieprzem, dodaj łyżkę mąki i wymieszaj.
  2. Do miski wybij jajo, dodaj sól, cukier, wodę i wymieszaj. Dosyp mąkę, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe. Ponownie wymieszaj. Ciasto powinno być dość gęste. W razie potrzeby dodaj trochę więcej mąki.
  3. Do ciasta wrzucaj po kilka kawałków kurczaka i porządnie je obtocz. Przy pomocy widelca / wykałaczki / szpikulca lub ewentualnie dłoni wrzucaj na rozgrzany tłuszcz. Kawałki powinny się smażyć ok 5 minut. W międzyczasie obracaj.
  4. Wykładaj na papierowy ręcznik aby zebrać nadmiar tłuszczu.
  5. Podawaj z ryżem i surówką.

Kurczak w cieście kokosowym to pyszne danie, które z pewnością zasmakuje amatorom kuchni chińskiej. Mięso jest miękkie i soczyste. Idealne!

Oceń przepis

4.7/5 - (Ocen: 6)

Dodaj komentarz

Dodano do koszyka.
0 produktów - 0,00