Wskazówki
30 minut
6 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji z dodatkami: 610 kcal \ B-30 g \ T-18 g \ W-80 g \ BŁ-7 g
Wartość odżywcza 1 porcji bez dodatków: 286 kcal \ B-23 g \ T-11 g \ W-23 g \ BŁ-2 g
Wartość odżywcza 100 g kurczaka: 167 kcal \ B-13 g \ T-7 g \ W-13 g \ BŁ-1 g
Składniki
- kurczak, filet z piersi – 2 sztuki (500 g)
- sól – 1 szczypta
- pieprz – 1 szczypta
- jajo – 1 sztuka (50 g)
- cukier – 1 łyżeczka (3 g)
- sól – 1/2 łyżeczki (3 g)
- woda – 1 szklanka (220 g)
- mąka pszenna – 170 g
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- wiórki kokosowe – 10 łyżek (50 g)
- mąka pszenna – 1 łyżka (10 g)
Przykładowe dodatki
- ryż basmati – 50 g na 1 porcję
- surówka z młodej kapusty – 200 g na 1 porcję
- sos sweet chili – 10 g na 1 porcję
Przygotowanie
- Kurczaka pokrój na kawałki, dopraw solą, pieprzem, dodaj łyżkę mąki i wymieszaj.
- Do miski wybij jajo, dodaj sól, cukier, wodę i wymieszaj. Dosyp mąkę, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe. Ponownie wymieszaj. Ciasto powinno być dość gęste. W razie potrzeby dodaj trochę więcej mąki.
- Do ciasta wrzucaj po kilka kawałków kurczaka i porządnie je obtocz. Przy pomocy widelca / wykałaczki / szpikulca lub ewentualnie dłoni wrzucaj na rozgrzany tłuszcz. Kawałki powinny się smażyć ok 5 minut. W międzyczasie obracaj.
- Wykładaj na papierowy ręcznik aby zebrać nadmiar tłuszczu.
- Podawaj z ryżem i surówką.
Kurczak w cieście kokosowym to pyszne danie, które z pewnością zasmakuje amatorom kuchni chińskiej. Mięso jest miękkie i soczyste. Idealne!