Kurczak meksykański z ryżem i warzywami

5/5 - (Liczba ocen: 1)
Kurczak a'la meksykański z ryżem i warzywami

Wskazówki

30 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 600 kcal \ B-45 g \ T-10 g \ W-77 g \ BŁ-13 g

Składniki

  • Kurczak, filet z piersi – 2 sztuki (250 g)
  • Papryka słodka – 1 łyżeczka
  • Pieprz cayenne – 1/4 łyżeczki
  • Cebula czerwona – 1/2 sztuki (50 g)
  • Czosnek – 2 ząbki (10 g)
  • Sól i pieprz – do smaku
  • Oliwa do smażenia – 1 łyżka (10 g)
  • Pomidor – 2 sztuki (280 g)
  • Papryka czerwona – 1/2 sztuki (90 g)
  • Fasola czerwona konserwowa – 4 łyżki (100 g)
  • Kukurydza konserwowa – 4 łyżki (100 g)
  • Groszek zielony mrożony – 1/2 szklanki (80 g)
  • Fasolka szparagowa mrożona – 2/3 szklanki (80 g)
  • Koncentrat pomidorowy – 2 łyżki (50 g)
  • Ketchup – 2 łyżki (30 g)
  • Woda – 1/2 szklanki (100 g)
  • Ryż basmati – 1/2 szklanki (100 g)

Przygotowanie

  1. Ryż ugotuj w osolonej wodzie. Kurczaka pokrój na kawałki i wrzuć na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Dopraw papryką słodką, cayenne, solą i pieprzem.
  2. Kiedy mięso lekko się zetnie, dorzuć cebulę i czosnek. Smaż przez chwilę. Dodaj pokrojone pomidory i paprykę. Podsmaż.
  3. Dodaj opłukaną fasolę, kukurydzę, groszek i fasolkę, a następnie dorzuć ugotowany ryż.
  4. Koncentrat pomidorowy wymieszaj z wodą i ketchupem. Dodaj do reszty składników i zagotuj.
  5. Jeśli jest taka potrzeba, to dopraw do smaku.

Kurczak meksykański z ryżem i warzywami to jednogarnkowe danie, które przygotujesz w 30 minut. Jest pyszne i sycące. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

Szukasz prostych i zdrowych przepisów?

Zajrzyj na mój Instagram 🙂
Ponad 150tys. obserwatorów, masa kuchennych inspiracji i nie tylko!
instagram.com/odzywiajsiezdrowo

Oceń przepis

5/5 - (Liczba ocen: 1)

Dodaj komentarz

Item added to cart.
0 items - 0,00