Kurczak Meksykański z Ryżem i Warzywami

4.7/5 - (Ocen: 4)
Kurczak a'la meksykański z ryżem i warzywami

Wskazówki

30 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 593 kcal \ B-44 g \ T-10 g \ W-76 g \ BŁ-13 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 89 kcal \ B-7 g \ T-1 g \ W-11 g \ BŁ-2 g

Składniki

  • Kurczak, filet z piersi – 2 sztuki (250 g)
  • Papryka słodka – 1 łyżeczka
  • Pieprz cayenne – 1/4 łyżeczki
  • Cebula czerwona – 1/2 sztuki (50 g)
  • Czosnek – 2 ząbki (10 g)
  • Sól i pieprz – do smaku
  • Oliwa do smażenia – 1 łyżka (10 g)
  • Pomidor – 2 sztuki (280 g)
  • Papryka czerwona – 1/2 sztuki (90 g)
  • Fasola czerwona konser. – 4 łyżki (100 g)
  • Kukurydza konserwowa – 4 łyżki (100 g)
  • Groszek zielony mrożony – 1/2 szkl. (80 g)
  • Fasolka szparag. mrożona – 2/3 szkl. (80 g)
  • Koncentrat pomidorowy – 2 łyżki (50 g)
  • Ketchup – 2 łyżki (30 g)
  • Woda – 1/2 szklanki (100 g)
  • Ryż basmati* – 1/2 szklanki (100 g)

Ważne!
*Jeśli masz Insulinooporność (IO) / Zespół policystycznych jajników (PCOS), możesz wykorzystać ryż basmati (ma niski IG) lub brązowy.

Przygotowanie

  1. Ryż ugotuj w osolonej wodzie. Kurczaka pokrój na kawałki i wrzuć na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Dopraw papryką słodką, cayenne, solą i pieprzem.
  2. Kiedy mięso lekko się zetnie, dorzuć cebulę i czosnek. Smaż przez chwilę. Dodaj pokrojone pomidory i paprykę. Podsmaż.
  3. Dodaj opłukaną fasolę, kukurydzę, groszek i fasolkę, a następnie dorzuć ugotowany ryż.
  4. Koncentrat pomidorowy wymieszaj z wodą i ketchupem. Dodaj do reszty składników i zagotuj.
  5. Jeśli jest taka potrzeba, to dopraw do smaku.

Kurczak meksykański z ryżem i warzywami to jednogarnkowe danie, które przygotujesz w 30 minut. Jest pyszne i sycące. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

4.7/5 - (Ocen: 4)

Dodaj komentarz