
Wskazówki
30 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 600 kcal \ B-45 g \ T-10 g \ W-77 g \ BŁ-13 g
Składniki
- Kurczak, filet z piersi – 2 sztuki (250 g)
- Papryka słodka – 1 łyżeczka
- Pieprz cayenne – 1/4 łyżeczki
- Cebula czerwona – 1/2 sztuki (50 g)
- Czosnek – 2 ząbki (10 g)
- Sól i pieprz – do smaku
- Oliwa do smażenia – 1 łyżka (10 g)
- Pomidor – 2 sztuki (280 g)
- Papryka czerwona – 1/2 sztuki (90 g)
- Fasola czerwona konserwowa – 4 łyżki (100 g)
- Kukurydza konserwowa – 4 łyżki (100 g)
- Groszek zielony mrożony – 1/2 szklanki (80 g)
- Fasolka szparagowa mrożona – 2/3 szklanki (80 g)
- Koncentrat pomidorowy – 2 łyżki (50 g)
- Ketchup – 2 łyżki (30 g)
- Woda – 1/2 szklanki (100 g)
- Ryż basmati – 1/2 szklanki (100 g)
Przygotowanie
- Ryż ugotuj w osolonej wodzie. Kurczaka pokrój na kawałki i wrzuć na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Dopraw papryką słodką, cayenne, solą i pieprzem.
- Kiedy mięso lekko się zetnie, dorzuć cebulę i czosnek. Smaż przez chwilę. Dodaj pokrojone pomidory i paprykę. Podsmaż.
- Dodaj opłukaną fasolę, kukurydzę, groszek i fasolkę, a następnie dorzuć ugotowany ryż.
- Koncentrat pomidorowy wymieszaj z wodą i ketchupem. Dodaj do reszty składników i zagotuj.
- Jeśli jest taka potrzeba, to dopraw do smaku.
Kurczak meksykański z ryżem i warzywami to jednogarnkowe danie, które przygotujesz w 30 minut. Jest pyszne i sycące. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.