Wskazówki
45 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 562 kcal \ B-38 g \ T-23 g \ W-50 g \ BŁ-7 g
Składniki
- Makaron rigatoni* – 3 szklanki (210 g)
- Cebula – 1 sztuka (120 g)
- Czosnek – 2 ząbki (10 g)
- Olej – 1 łyżka (10 g)
- Kurczak, filet z piersi – 2 sztuki (300 g)
- Papryka słodka – 1 łyżeczka
- Papryka ostra – 1/3 łyżeczki
- Curry – 1/2 łyżeczki
- Suszone pomidory z czos. – 1 łyżeczka
- Sól – kilka szczypt
- Pieprz – kilka szczypt
- Cukinia – 1 sztuka (600 g)
- Kukurydza konserwowa – 4 łyżki (60 g)
- Pomidorki koktajlowe – 3 garście (300 g)
- Ser żółty tarty – 2 garście (60 g)
- Parmezan tarty – 2 łyżki (16 g)
- Ser sałatkowy – 1/3 opakowania (90 g)
- Śmietanka 30% – 1/2 opakowania (100 g)
- Jajo – 1 sztuka (50 g)
Ważne!
*Jeśli masz Insulinooporność (IO) / Zespół policystycznych jajników (PCOS), makaron wymień na pełnoziarnisty.
Przygotowanie
- Makaron ugotuj.
- Na patelni podsmaż cebulę i czosnek, dodaj pokrojone piersi kurczaka. Dopraw solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą i curry, a następnie dodaj cukinię i smaż kilka minut.
- Dodaj kukurydzę, dopraw suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią.
- Makaron odcedź, przełóż do miski, dodaj pomidorki, ser a’la feta, ser żółty, zawartość patelni. Wlej śmietankę wymieszaną z jajem.
- Całość wymieszaj, przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez 30 minut w 200C.
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami to danie z cyklu „czyszczenie lodówki”. Możesz do niej wrzucić ulubione warzywa, resztki serów czy śmietany, które plączą się na półkach 🙂 Nie musisz koniecznie trzymać się przepisu.