Tacos z Kurczakiem i Dodatkami

5/5 - (Ocen: 3)
Tacos z kurczakiem i dodatkami

Wskazówki

25 minut
12 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji:129 kcal \ B-10 g \ T-5 g \ W-10 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • Kurczak, filet z piersi – 3 sztuki (500 g)
  • Czerwona cebula – 1/2 sztuki (65 g)
  • Masło klarowane – 1 łyżeczka (8 g)
  • Kukurydza konserwowa – 1/2 szklanki (80 g)
  • Muszle do taco – 1 opakowanie (150 g)
  • Sos Taco – 1/2 opakowania (115 g)
  • Przyprawa do Taco – 1 łyżka
  • Papryczka jalapeno – 1 łyżka (18 g)
  • Awokado – 1/3 sztuki (50 g)

Przygotowanie

  1. Kurczaka pokrój na kawałki i wymieszaj z przyprawą do taco. Na patelni rozgrzej masło klarowane, wrzuć kurczaka i podsmaż chwilę. Dodaj pokrojoną drobno cebulę.
  2. Gdy kurczak będzie już ścięty, dodaj kukurydzę oraz sos do Taco. Smaż jeszcze chwilę i dodaj posiekaną kolendrę.
  3. Piekarnik rozgrzej do 180C.
  4. Muszle do taco poukładaj obok siebie w naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia. Nałóż farsz, dodaj pokrojone jalapenoo i podgrzej w piekarniku (przez około 3 minuty). Wyciągnij, dorzuć dodatki: pokrojone w kostkę i skropione sokiem z limonki awokado, liście kolendry, możesz dorzucić jeszcze trochę kukurydzy i jalapeno.

Tacos z kurczakiem to propozycja na pyszny obiad, kolację lub przekąskę, która świetnie sprawdzi się podczas spotkań rodzinnych lub w gronie znajomych.

Smażenie kurczaka
Dodawanie reszty składników na patelnię
Dodawanie sosu Taco
Przygotowanie muszli do Taco
Faszerowanie Tacos z kurczakiem
Tacos z kurczakiem - końcowa postać

Znajdziesz w nim aż 30 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 3)

Dodaj komentarz