Wskazówki
25 minut
12 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji:129 kcal \ B-10 g \ T-5 g \ W-10 g \ BŁ-1 g
Składniki
- Kurczak, filet z piersi – 3 sztuki (500 g)
- Czerwona cebula – 1/2 sztuki (65 g)
- Masło klarowane – 1 łyżeczka (8 g)
- Kukurydza konserwowa – 1/2 szklanki (80 g)
- Muszle do taco – 1 opakowanie (150 g)
- Sos Taco – 1/2 opakowania (115 g)
- Przyprawa do Taco – 1 łyżka
- Papryczka jalapeno – 1 łyżka (18 g)
- Awokado – 1/3 sztuki (50 g)
Przygotowanie
- Kurczaka pokrój na kawałki i wymieszaj z przyprawą do taco. Na patelni rozgrzej masło klarowane, wrzuć kurczaka i podsmaż chwilę. Dodaj pokrojoną drobno cebulę.
- Gdy kurczak będzie już ścięty, dodaj kukurydzę oraz sos do Taco. Smaż jeszcze chwilę i dodaj posiekaną kolendrę.
- Piekarnik rozgrzej do 180C.
- Muszle do taco poukładaj obok siebie w naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia. Nałóż farsz, dodaj pokrojone jalapenoo i podgrzej w piekarniku (przez około 3 minuty). Wyciągnij, dorzuć dodatki: pokrojone w kostkę i skropione sokiem z limonki awokado, liście kolendry, możesz dorzucić jeszcze trochę kukurydzy i jalapeno.
Tacos z kurczakiem to propozycja na pyszny obiad, kolację lub przekąskę, która świetnie sprawdzi się podczas spotkań rodzinnych lub w gronie znajomych.