Pieczone pierogi z farszem meksykańskim

5/5 - (Ocen: 4)
Pieczone pierogi z farszem meksykańskim

Wskazówki

1 godzina  20 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki:
134 kcal \ B-6 g \ W-12 g \ T-6 g \ BŁ-2 g

Składniki

  • Mąka pełnoziarnista – 250 g (2 szklanki)
  • Proszek do pieczenia – 5 g (1 łyżeczka)
  • Jajo kurze – 50 g (1 sztuka)
  • Cukier – 5 g (1 łyżeczka)
  • Śmietana 12% – 120 g (1/2 szklanki)
  • Masło – 100 g (1 porcja)
  • Cebula – 105 g (1 sztuka)
  • Czosnek – 10 g (2 ząbki)
  • Masło klarowane – 8 g (1 łyżeczka)
  • Filet z kurczaka – 250 g (1 sztuka)
  • Fasola czerwona z puszki – 120 g (1/2 puszki)
  • Kukurydza konserwowa – 90 g (6 łyżek)
  • Pomidory z puszki – 200 g (1/2 puszki)
  • Ser Cheddar – 30 g (2 garści)
  • Ketchup – 30 g (2 łyżki)
  • Sól – 1 łyżeczka
  • Papryka słodka – 1 łyżeczka
  • Papryka ostra – 1/3 łyżeczki
  • Pieprz czarny ziarnisty – 1/2 łyżeczki

Przygotowanie

Ciasto: Do miski wrzucić mąkę (można zwykłą pszenną), proszek do pieczenia, jajko, cukier, śmietanę, posiekane masło, sól oraz pieprz i dokładnie zagnieść na jednolią masę. Ciasto nie powinno przyklejać się do dłoni. W razie potrzeby należy dosypać mąkę. Rozwałkować dość cienko, wyciąć krążki. Na każdy krążek wyłożyć farsz, dokładnie zlepić i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Opcjonalnie (co bardzo polecam) pomarować roztrzepanym jajem. Piec w 180C przez 30-35 minut.

Farsz: Kurczaka pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, podsmazyć drobno pokrojoną cebulkę i czosnek. Dodać kurczaka. Doprawić porządnie papryką i pieprzem. Gdy mięso się zetnie dodać odsączoną i przepłukaną kukurydzę i fasolę. Wymieszać, dodać pomidory z puszki i ketchup pikantny (można go pominąć, ale uważam, że bardzo fajnie wpływa na smak całości). Posolić do smaku. Gotować na małym ogniu, aż płyny delikatnie się zredukują. Dodać ser (starty na tarce albo pokrojony w kostkę) i wymieszać.

Pierożki można podawać z dowolnym sosem (nam najbardziej smakują z sosem sweet chili).

Znajdziesz w nim aż 30 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 4)

10 komentarzy do “Pieczone pierogi z farszem meksykańskim”

Dodaj komentarz